Lørdag var «Club Haram» innom Kristiansand for å promotere gangsterfilmen og ha etterfest på Kick Scene. Den omtalte dramafilmen om pakistansk æreskultur i Oslo har skapt debatter i landets største aviser, men det er kanskje uttalelsene til regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen om tvangsekteskap, som har stjålet fokuset.

— Jeg synes det er litt synd at VG gjør usaklige personangrep mot meg i sin kronikk. Jeg er en frittalende person, som mener at tvangsekteskap er galt. Men det har stjålet fokuset fra filmen, hevder Rolfsen.

Mange hatmeldinger

Rolfsen uttalte til VG at arrangert ekteskap er det samme som arrangerte voldtekter. Uttalelsen har generert hatmeldinger, noe som også fører til at visse grupper boikotter filmen.

— Jeg har fått hatmeldinger, hatsider mot meg, falske anmeldelser og grupper som boikotter filmen. Det er spesielt konservative innvandrere. Men samtidig får jeg mye støtte fra unge jenter i Norge med innvandrerbakgrunn. Jeg er ikke noe redd for konservative krefter, sier regissøren, som tidligere er kjent for filmen Izzat, forløperen til Haram.

- Filmen er ikke urealistisk

Skuespillerne selv synes det er bra at Rolfsen tør å ta opp sensitiv tematikk. De mener også at det pakistanske miljøet i Oslo blir skildret på en bra måte i filmen.

— Jeg skal ikke si at det er akkurat sånn det er, det er jo en dramafilm som skal være spennende. Men den er ikke urealistisk, og det stemmer mye med hvordan miljøet i Oslo er, sier skuespiller Elias Ali, som spiller karakteren Omar.

Regissøren får støtte av skuespillerne, som mener det er bra temaet blir belyst.

— Vi kommer fra en mannsjåvinistisk kultur, og det er ikke til å legge skjul på. Vi er nå tredjegenerasjonsinnvandrere som kanskje tør å ta opp temaet mer enn før, sier skuespiller Khawar Gomi Sadiq.

Skuespiller Abubakar Hussain synes tvangsekteskap er et sterkt ord, og foretrekker mer nyanserte beskrivelser.

— Man blir jo indirekte tvunget eller følelsesmessig presset til å gifte seg med en spesifikk person. Men tvang er et sterkt ord.

Etterfest på Kick

Både regissør, skuespillere og crewet samlet seg til etterfest på Kick Scene lørdag. Her fremførte rap-artistene Danny Maroc, Benedicte «Izabell» Ekeland og svenske Castor låter fra filmens soundtrack.

Artistene Danny Maroc, Benedicte "Izabell" Ekeland og svenske Castor bidrar alle med rap-musikk til filmen. De spilte låtene på Kick lørdag. Foto: Kristian Hole

— Vi har gledet oss til Kristiansand. Vi elsker filmen, og det er en ære å få lage låter til Haram, og ikke minst være med på denne herlige turneen, sier Stavanger-jenta Izabell.

Også Danny Maroc ble utvalgt til å bidra med låter.

— Jeg sendte noen nye låter til Ulrik, og han digget de heldigvis, smiler Maroc.