— Vi har ingen tillit til ledelsen lengre. I 15 år har vi forgjeves kjempet for at broren vår, Svein Andre Bjelland (39) skulle få et forsvarlig tilbud, sier søstrene.

De står fram i Fædrelandsvennen etter at Ester Skreros og Wenche Lill Naglestad slo alarm om bruk av tvang og makt overfor autister. Søstrene gir sin fulle støtte til dem, og hevder at denne type makt og tvangsbruk også skjer - særlig med multifunksjonshemmede uten språk - i flere bofellesskap.

Systemsvikt

De gir også full støtte til Annette Drangsholt, leder av Autismeforeningen i Norge, som sier at autismeomsorgen lider under systemsvikt.

Wenche P. Dehli, helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune.. Foto: Reidar Kollstad

Helse— og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli, som svarer på vegne av Kristiansand kommune, tar kritikken på alvor og har satt i gang arbeid for å finne ut hva som er galt og hva som kan gjøres.

Bekymret

— Jeg er bekymret for pårørendes bekymring for å melde fra om kritikkverdige forhold, sier Dehli som fremholder at det er svært viktig for henne å gjøre pårørende trygge på å melde fra.

— Også vi var i tvil om vi ville stå fram. Vi er redde for at dette skal ramme broren vår. Men det nytter ikke å gå tjenestevei, sier de to som sier de kommer opp i mange unødvendige konflikter med personalet fordi ledelsen ikke følger opp og legger til rette for samarbeid.

Les også:

Handlingslammet

De mener ledelsen i Vågsbygd sone er både fraværende og handlingslammet, og at det er en av årsakene til at slike ting kunne skje i bofellesskapet i Camilla Collets vei i Vågsbygd.

— Jeg har hatt møte med ansatte og skal ha møter med ledelse. Der vil vi diskutere hvordan vi kan håndtere dette som en samlet ledelse. Hvis det kommer fram ting vi må ta tak i, så må vi gjøre det, sier helse- og sosialdirektøren.

Mangelfull

Hun understreker at både hun og ansatte mener tjenestetilbudet kommunen leverer er godt. Men hun erkjenner samtidig at høyt vikarbruk og mangelfull oppfølging av rutiner er en utfordring:

— Det er et generelt problem i helsesektoren at mange er ansatt i deltidsstillinger. Dette fører igjen til at det blir flere personer enn ønskelig som jobber i bofellesskapene, sier hun.

Alvorlig

— I 15 år har vi kjempet om alt fra bagatellmessige småting, til livsviktige rutiner. Ting går ikke framover, snarere settes vi tilbake og det som skjer blir mer og mer alvorlig, sier Jordan og Svendsen.

Etter en trafikkulykke i 1997 har Svein Andre Bjelland vært pleietrengende og nesten uten språk. Søstrene har vært verger for ham de tre siste årene. I løpet av den tiden har de jobbet mye med å få rede på hva som faktisk skjer med ham.

De nevner flere eksempler på det de opplever som kritikkverdige forhold.

Straffe

Her er formuleringen av miljøregelen som sier at Svein Andre Bjelland kan fjernes fra fellesområdet dersom han uler for mye. Foto: Kjartan Bjelland

— De hadde en miljøregel som sa at når han ulte i fellesrom, enten fordi han har det vondt eller er oppstemt, så skulle han tas ut av fellesrom og plasseres inne på rommet sitt til han sluttet, sier de og mener dette er å straffe et menneske som ikke har språk og ingen andre måter å uttrykke seg på.De har også etterlyst en egen perm hvor det er beskrevet hva han trenger av oppfølging og tilrettelegging, og at den oppdateres jevnlig.

— Dette er særlig viktig fordi det både er stort forbruk av vikarer, og av personer som ikke har tilstrekkelig kompetanse og heller ikke får nødvendig opplæring, sier de.

Kjempet for livet

Nesten hver eneste gang de besøker ham uanmeldt finner de noe galt. Nylig ble Jordan oppringt etter at personalet hadde funnet ham sovende på magen i sengen sin. Han kan få epileptiske anfall om natten, og skal støttes opp når han legges, slik at han ikke krampeanfallene får ham til å snu seg på magen.

— Han lå med ansiktet ned mot puta, og kjempet for livet. Han var på grensen til å bli kvalt, og det tok tre måneder før han kom seg etter dette, sier Jordan.

Det fins rutiner, sier søstrene, og en del ting blir ordnet opp i. Men de opplever alt for ofte at rutiner ikke følges, på grunn av dårlig opplæring av personalet, og at rutiner de har bedt om skal bli innført, ikke blir det.

Innskjerpet

Pedersen Dehli kan ikke kommentere episodene utover at hun vil ta fatt i og diskutere problemene, men sier at rutiner skal følges, og at dette vil bli innskjerpet. Dessuten skal det innføres mer systematisk opplæring av ansatte.

— Vi vil også jobbe for å få mer langsiktige bemanningsplaner for å sikre kontinuitet, sier helse- og sosialdirektøren.