Innbyggere i Chelyabinsk-regionen våknet til et kraftig smell kl.09.30 lokal tid. Mange fikk også sett, og filmet, det spektakulære lyset som først gikk i bane over himmelen før det eksploderte i et enormt lys.

Enkelte øyenvitner beskrev at de fryktet et fly hadde kræsjet, skriver russiske medier ifølge Aftenposten, men det dreide seg altså om en meteor.

— Du kan tenke deg en passelig stor steinbit på størrelse med en komfyr som har kommet på vidvanke, og vært så uheldig å bli fanget opp av jorda, sier Hans Amundsen ved Earth and Planetary Exploration Services.

Meteoren kom fullstendig overraskende på innbyggerne, og mange var såvidt stått opp eller på vei til jobb da de hørte et voldsomt smell.

Nyhetsbyrået RT melder at over 500 hundre personer skal være skadet, hovedsakelig av glassplinter.

— Vi så et stort lys og løp ut for å se hva som foregikk. Da hørte vi en veldig høy tordenlignende lyd. Det brøt ut panikk, forteller Sergey Hametov til nyhetsbyrået AP.

— Alle løp fra hus til hus for å sjekke at folk var OK.

Rask og stor

— Slike meteorer går veldig fort, omtrent 20 ganger så raskt som en geværkule. Da blir det veldig mye friksjon og steinen varmes opp. Først smelter utsiden og steinen begynner å gløde, forklarer Amundsen om hvorfor meteoren først så ut som en ildkule på vei mot bakken.

— Så eksploderer steinen og trykkbølgen slo ut vinduer og andre ting på jorda, sier han.

Det russiske innenriksdepartementet omtaler hendelsen som at fragmenter av meteoren har truffet bakken, men doreløpig er det ikke rapportert om at man har funnet biter av selve meteoren på bakkenivå. Det kan tyde på at skadene kun kommer fra selve trykkbølgen.

- Hvor uvanlig er dette?

— Meteoritter kommer inn i atmosfæren mange ganger hver dag, og man ser dem vanligvis som stjerneskudd. Men det er veldig sjelden at meteorene er så store som denne og gir et slikt trykk når de eksploderer, sier Amundsen.

Amundsen er ikke enig i ekspert Sergej Smirnovfra St. Petersburg, som jobber ved det hovedastronomiske observatoriet ved det russiske forskningsakademiet i byen, som uttalte til TV-kanalen Russsland 24 at dette kan gjenta seg i løpet av det neste døgnet.

— Nei, det er bare tull. Meteorer opptrer ikke i flokker som stær.

Ingen sammenheng med asteroiden

Det høyst spektakulære eksplosjonen skjer kun timer før asteroiden 2012 DA14 skal passere jorden. NASA har gjentatte ganger understreket at denne asteroiden på ingen måte vil kunne treffe jorden.

2012 DA14 er omtrent 45 meter lang, og den vil passere Jorden med 30.000 kilometers margin.

- Har dette på noen måte en sammenheng med meteoren som suste mot Russland tidligere i dag?

— Nei, det er helt tilfeldig. Men det er jo litt av en medie-kick-off for asteroiden som kommer i kveld!