– Dette kommer til å innebære en veldig temperaturøkning i svensk politikk og vil formodentlig også få konsekvenser for vår økonomi og vår anseelse i verden, sier professor i statsvitenskap Olof Ruin til Aftonbladet.

For første gang siden 1958 lyses det ut nyvalg i Sverige, etter at den rødgrønne regjeringskoalisjonen med Socialdemokraterna og Miljöpartiet ikke fikk flertall i Riksdagen for sitt budsjett.

Valget skal holdes 22. mars, kunngjorde statsminister Stefan Löfven onsdag. Statsviter Ulf Bjereld tror ventetiden kan komme til å bli lang og tung.

– Det er veldig vanskelig å vite hvordan opinionen vil reagere på dette. Dette har vært en helt unik politisk hendelsesutvikling, sier han.

Legger skylden på SD

Löfven fikk bare regjere i 62 dager før regjeringskrisen var et faktum. Han går langt i å legge skylden på opposisjonen, især det innvandrerfiendtlige partiet Sverigedemokraterna (SD).

– Alliansen har danset etter Sverigedemokraternas pipe. De lar nå SD diktere vilkårene i svensk politikk, sa Löfven på onsdagens pressekonferanse.

Han begrunner beslutningen om å lyse ut nyvalg med at det har oppstått en ny politisk situasjon i Sverige, vel vitende om at han selv kan gå inn i historien som den som fikk kortest tid ved makten i Sverige.

– Vi har en ny politisk situasjon i landet, et nytt politisk landskap. Det må velgerne få ta stilling til, sier han.

AvisaExpressenskriver på lederplass at et nyvalg er det minst dårlige av flere usle alternativer.

– For bare noen dager siden framsto tanken på nyvalg som fullstendig urealistisk. Nå har et ekstravalg blitt den logiske utveien i en fastlåst politisk situasjon, skriver avisa, som mener at en mulig utgang kan bli at både «sossarna» og Moderaterna styrker seg og at velgerne kan komme til å straffe SD for partiets opptreden.

– Folkeavstemning om innvandring

– En ting er å markere misnøye, en annen å stemme for parlamentarisk kaos, skriver avisa.

Sverigedemokraterna varsler på sin side at de vil gjøre nyvalget til en folkeavstemning om svensk innvandringspolitikk.

– Det er vår ambisjon å sørge for at denne valgkampen i praksis blir en folkeavstemning for eller imot økt innvandring til Sverige, sier fungerende leder Mattias Karlsson.

SD kan lykkes, tror Svenska Dagbladets kommentator Per Gudmundsson.

– Löfvens beslutning om å utlyse nyvalg er noe av det modigste en svensk politiker noensinne har gjort. Men det kan også vise seg å være noe av det mest dumdristige. Selvsagt vil Sverigedemokratene utnytte denne situasjonen, sier han til SVT.

Rødgrønt samarbeid

Löfven varsler at selv om regjeringspartiene vil føre hver sin valgkamp, kommer Socialdemokraterna til å holde sammen med Miljöpartiet. På spørsmål om hvorfor han vil fortsette samarbeidet når det så langt ikke har gått særlig bra for de rødgrønne, svarte han:

– Vi har et bra samarbeid og et sterkt budsjett.

Miljöparti-talsmann og utdanningsminister Gustav Fridolin understreker at de går til valg på det samme budsjettet som ble nedstemt i Riksdagen.

– Vi er klare til å ta kampen, sier han.