Thor Olav Reiersdal så ingen fordeler med større enheter og advarte mot Vennesla.
Ragnhild Fossli og Solfrid Haaverstad er mot at Iveland skal bli en del av Vennesla. Til høyre Marianne Haaverstad.
Namrud Amanuel og Tor Håkon Thomassen tror lille Iveland blir slukt av store Vennesla. De sier nei til sammenslåing.

IVELAND: — Vi må takke for at Torhild og kompani i Vennesla hadde guts til å redde oss fra stor-Kristiansand. Nå skulle jeg ønske våre egne politikere også hadde det, sa Aslak Fjermedal.

Vi må takke for at Torhild og kompani i Vennesla hadde guts til å redde oss fra stor-Kristiansand.

Bonden som eier grunnen der Iveland museum ligger, etterlyser et bygdeopprør mot kommunereformen, som han mener oser av sentralisering, privatisering og mindre lokaldemokati.

— Det er en grunn til at NHO ville helt ned i 77 kommuner. Politikere på bygdene burde tatt kampen, ikke latt seg true. Jeg ønsker politikere som sier til bygdefolket at det kan bli tøft, men at hvis vi gir dem ryggdekning skal de ta kampen for oss, sa Fjermedal og fikk trampeklapp i salen.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland sa at det ikke er lett å få bygdeopprør når ting er sammensatt. Iveland vil tape ni millionr i året på forslag til nytt inntektsystem, Setesdal-kommunene vil tjene. Ting er ikke sort-hvitt, sa hun.

Varaordfører Sig tove Aasen forsvarte politikerne i Iveland som vil sammen med Vennesla. Hun sa de ikke sitter i kommunestyret for å gjøre folk i Iveland vondt, eller at politikerne forsøker å lure Iveland når de lover at skoler og barnehager skal opprettholdes. Men de ser at ting må endres, for å opprettholdes. Aasen, fortsatte:

Så flaut

— Jeg har hørt folk si: "Tenk så flaut å bli venndøler". Jeg kan stille frykten. Vi blir ikke venndøler. Ingen blir noe annet enn det de er fordi om kommunegrensene endres, sa Aasen og brukte seg selv som eksempel:

— Jeg ble født i Hægeland i 1952 og var 13 år da Hægeland ble slått sammen med Vennesla. Jeg har bodd store deler av livet i Vennesla. Men jeg er jo ikke venndøl for det.

Aasen ba folk se på mulighetene og ikke frykten. Hun mener Iveland har ting å tilføre Vennesla.

Thor Olav Reiersdal så ingen fordeler med større enheter og advarte mot Vennesla.

Det mener ikke tidligere redaktør i Radio Loland, Thor Olav Reiersdal. Han frykter at legekontor, skoler og velferd vil forsvinne og at elrever må busses til Hægeland og Samkom i fremtiden.— Mest bekymret er jeg for lokaldemokratiet. Vi får bare en liten hånd med politikere som vil være fra Iveland. Jeg har enda til gode å oppleve at en større enhet er bedre enn en mindre, sa han og høstet latter da han sa at Vennesla kommune hadde glemt å brøyte vei inn til gården hans i Vennesla sist vinter.

— Sånt skjer ikke i Iveland, sa han.

Flere andre talere fryktet at Ivelands tjenester, Ivelands frivillige sektor og Ivelands kultur og identitet vil forvitre som del av Vennesla.

Enslig ja-mann

Bare én tok ordet og støttet Vennesla-sammenslåing. Det var Viggo Aasheim.

— Det fremstilles som alt er rosenrødt i Iveland, men det er det ikke. Ordføreren vet godt at jeg klaget over dårlig tilbud da svigerfar skulle på heimen. I Vennesla har de gode tjenester. Jeg ser mange fordeler med Vennesla, sa han.

150 på folkemøte er et enormt antall, tatt i betraktning at det bare bor 1300 mennesker i Iveland.

— Nå er det kommer en del politikere fra Vennesla, men vi er nok ti prosent av befolkningen her nå, sarådmann Stein Reisænen.

Når noe lite blir med i noe stort, blir det lille slukt. Vi har det bra som vi har det i Iveland.

Han er sterkt for at Iveland blir en del av Vennesla. Hvis Iveland mister opp mot ni millioner kroner i inntekter i året (nesten ti prosent av budsjettet) ser ikke rådmannen hvordan kommunen kan fortsette alene.

Nei-stemning

Slik tenkte ikke folket som strømmet til Ivelandshallen i kveldinga mandag.

Ragnhild Fossli og Solfrid Haaverstad er mot at Iveland skal bli en del av Vennesla. Til høyre Marianne Haaverstad.

— Jeg ser ingen fordeler. Nå skal vi få litt informasjon i kveld, men jeg er skeptisk. Hvorforfor i alle verden skal vi slå oss sammen med Vennesla, sier Ragnhild Fossli fra Birketveit.Les også:

Hun frykter at Iveland vil bli en nedprioritert utkant i Vennesla.

— Tenk hva vi har skapt av sentrum her oppe de siste årene. Vi har skole og sykehjem. Dette ville vi neppe fått sammen med Vennesla. Jeg tror vi greier oss best alene, sa Fossli til Fædrelandsvennen.

Det samme sier Solfrid Haaverstad. Hun har kjøpt seg leilighet i Åkle, og tror den utbyggingen aldri ville kommet hvis Iveland var Vennesla.

Frykter å bli slukt

Namrud Amanuel og Tor Håkon Thomassen tror lille Iveland blir slukt av store Vennesla. De sier nei til sammenslåing.

Tor Håkon Thomassen og Namrud Amanuel er i 20-årene og akkurat like skeptiske til Vennesla som de to godt voksne kvinnene.— Når noe lite blir med i noe stort, blir det lille slukt. Vi har det bra som vi har det i Iveland, sier Thomassen.

— Vi vil bli glemt. Jeg ser ingen fordeler med Vennesla, sier Amanuel.

Disse to har vært sentrale i forhandlingene med Vennesla. Ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) og KrFs Brynjulf Aagesen.

5. og 6. juni er det folkeavstemning i Iveland. Da vil folket gi sitt endelig råd til politikerne.

Hvor vil dere kutte?

Etter stemningen på folkemøtet å dømme, blir det nei, selv om Sps Øyvind Honnemyr sa:

— Hvor vil dere kutte? De to første millionene med å innføre eiendomsskatt er lette. Men hvor vil dere kutte de neste to og de neste to og de neste to, spurte han.