— Jeg hadde et bilde av den norske industrien innen grønn teknologi som like drivende god som den danske. Men det er ikke tilfellet. Sannheten er at norske selskaper ikke er spesielt gode på lavutslippsteknologi. Det forbløffer meg, sier Oppenheim til Dagens Næringsliv. Oppenheim ledet arbeidet som ledet fram til FNs New Climate Economy-rapport.

Han mener gode inntekter til staten og det han beskriver som en svært vellykket næringskjede innen olje og gass setter Norge i en helt særegen situasjon. Resten av det norske næringslivet er han imidlertid skuffet over. Han sier mange selskaper trolig er flinke, men han savner en storsatsing og et gjennombrudd.

Oppenheim mener løsningen for å nå klimamålene er å kutte både hjemme og ute. Hardt arbeid for å kutte utslipp hjemme vil skape et grunnlag for nasjonens næringsliv og gi dem en sjanse til å komme i forkant av konkurrentene, mener han.

Næringsminister Monica Mæland (H) mener Oppenheim er alt for pessimistisk.

— Jeg synes Jeremy Oppenheim er alt for pessimistisk på vegne av norsk næringsliv. Det skjer veldig mye spennende innenfor miljø- og klimateknologi i Norge, skriver Mæland i en epost til avisen. (©NTB)