— I den situasjonen vi står i nå, må det kunne gjøres et gruppeunntak for gründere som vil etablere ny virksomhet. Det er tullete at gründere må søke på ledige stillinger i det ordinære arbeidsmarkedet før de kan konsentrere seg fullt om ideen sin, sier klyngeleder i GCE Node, Anne-Grete Ellingsen.

Kontaktet arbeidsministeren

Tidligere denne måneden sendte hun et brev til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie der hun ber om at dagens regelverk endres.

For å beholde ytelser fra Nav under etablering, må man i dag ha vært registrert som arbeidssøker hos Nav i minimum tre måneder.

«Arbeidsledige som ønsker å jobbe med etableringer, mister dagpenger. For våre medlemsbedrifter har dette negative konsekvenser for dem som vil inn i den nye pre-inkubatoren (Veksthuset på Lumber, red.anm.) som er etablert i Kristiansand. Å miste dagpenger de første tre måneder oppleves som svært demotiverende,» står det å lese i brevet.

Node-bedriftene viser også til at Navs arbeidsmarkedstiltak i hovedsak fokuserer på å utvikle amo-kurs, som har et nokså smalt nedslagsfelt og begrenset nytteverdi.

"Node-bedriftene mener derfor kurs- og studietiltak må gi studiekompetanse og at Navs retningslinjer må justeres for å gi rom for dette."

Personer som allerede har en ytelse hos Nav, kan søke om å beholde ytelsen i en etablererfase. For å kunne beholde ytelsen må man imidlertid ha vært registrert som arbeidssøker hos Nav i minimum tre måneder. Dette regelverket ønsker flere aktører nå skal endres. Foto: Lars Hoen

— Vurderer endringer

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) i Arbeids- og sosialdepartementet skriver følgende i en e-post til Fædrelandsvennen:

«Det finnes unntaksbestemmelser i regelverket og i lys av situasjonen på arbeidsmarkedet har Arbeids- og sosialdepartementet til vurdering enkelte endringer i regelverket som kan gjøre det enklere å kombinere dagpenger med utdanning. Departementet vurderer også endringer i regelverket for adgangen til å motta dagpenger under etablering av egen virksomhet.«

- For fulltids arbeidssøkende

Per Lund, avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder. Foto: Kjartan Bjelland

Avdelingsdirektør i Nav Vest-Agder, Per Lund, forklarer at bakgrunnen for regelverket er at dagpenger per definisjon er for fulltids arbeidssøkende.— Som hovedregel ytes ikke dagpenger til utdanning, opplæring eller annet ulønnet arbeid, da det er et krav for å få dagpenger at man er fulltidssøkende. Så finnes det unntaksbestemmelser der det ligger næringsfaglige grunner og gründer har vært i kontakt med saksbehandler hos oss, sier Lund.

Unntaksbestemmelser

— Det normale når man etablerer egen bedrift, er å få inn aksjekapital og noen som er villig til å satse. Så er vi jo i en spesiell situasjon for øyeblikket med strukturledighet grunnet nedgang i olje- og leverandørindustrien. Har du blitt fritatt for arbeidsplikten av arbeidsgiver, søkt unntak fra bestemmelsene hos oss og fått innvilget støtte fra Innovasjon Norge, bør det gå greit, sier Lund.

- Hvor mange har søkt om unntak?

— Ingen, så langt jeg vet. Det er ikke så stort problem og snakk om en håndfull personer. Skulle det bli flere, vil unntaksbestemmelsene fortsatt ligge der.

- Vil ta opp problemstillingen

Næringsminister Monica Mæland, som tirsdag besøkte landsdelen, sier at hun vil ta opp

Monica Mæland, næringsminister. Foto: Kjartan Bjelland

problemstillingen med arbeidsministeren.

— Dette vil jeg følge opp med arbeidsministeren. Samtidig har statsministeren også varslet at vi skal se på lengden av støtteperioden, som i dag er på ni måneder.

- Regelverket er for rigid

— Nav-regelverket gjør at det blir mer lønnsomt å ligge på sofaen enn å gjøre noe som både regionen, landet og den enkelte trenger. Det rigide regelverket som hindrer dem som enten vil bli gründere eller ta kompetanseheving, tok vi opp med næringsministeren, sier kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø.

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i National Oilwell Varco. Foto: Reidar Kollstad

— Er dette et problem NOV-ansatte er opptatt av? - Både våre ansatte og fagforeningene er opptatt av det, og vi regner med at mange av våre kommer til å oppleve problemer rundt dette, svarer Nordbø.

— Et tre måneders truckførerbevis eller bussertifikat er kanskje ikke det som treffer hovedparten av dem som blir overflødige hos oss. Jeg sier ikke at man skal kunne finansiere hele utdanningen med dagpenger, men for eksempel to semestre i den perioden vi er inne i nå, sier Nordbø.

- Fokus på å skape arbeidsplasser

Administrerende direktør i Innoventus Sør, og ansvarlig for Veksthuset på Lumber, Kamilla Sharma, sier at dagens regelverk er utfordrende for gründerne.

Kamilla Sharma, Innoventus Sør. Foto: Kjartan Bjelland

— Dagpengereglene til Nav er rettet mot en normalsituasjon. I situasjonen vi er i nå, oppfatter gründerne som sitter hos oss at regelverket er en utfordring. Fokuset bør være på å skape arbeidsplasser, ikke søke jobber, sier Sharma.Hun mener det er viktig at stønadsregelverket og tiltakspakkene ikke er motstridende.

— Vi har flere tiltak som er spesielt rettet mot gründere, og da bør dagpengeregelverket mot denne gruppa også virke samme vei, sier Sharma, som har jevnlig dialog med Nav rundt ulike løsninger.