— Vi er klare til å komme med svært sterke og klare tiltak, men døra holdes åpen for en politisk løsning. Det gir ingen mening med noen ny kald krig, sa Barroso på en felles pressekonferanse med Ukrainas president Petro Porosjenko i Brussel lørdag.

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel sier EU-lederne på toppmøtet har blitt enige om å forberede nye sanksjoner mot Russland som følge av landets fremferd i Ukraina.

— Det er klart nå at etter denne russiske intervensjonen i Ukraina, så kommer EU-lederne helt sikkert til å be EU-kommisjonen om å forberede et neste trinn med sanksjoner, sa Gabriel lørdag.

EUs stats- og regjeringssjefer kommer til å diskutere nye sanksjoner mot Russland, men en beslutning vil ikke bli tatt under toppmøtet lørdag, tror Finlands statsminister.

— Det er klart at vi kommer til å diskutere nye sanksjoner, ettersom situasjonen har forandret seg de siste par dagene. Men vi kommer ikke til å bestemme oss for nye sanksjoner i dag, sa statsminister Alexander Stubb i et intervju med finske YLE lørdag. (©NTB)