Når Regjeringen i dag er samlet for å legge de siste brikkene i statsbudsjettet for neste år, ligger det ifølge VG forslag på bordet fra Siv Jensen om å redusere formuesskatten.

Jensen foreslår å øke innslagspunktet på skatten fra 1-1,2 millioner kroner, og redusere satsen fra 1 til 0,7 prosent.

Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Martinsen, sier til VG torsdag at rikingene som ga penger til Frp før valget, nå får valuta for pengene.

— Det virker som om det var en lukrarativ investering, sier hun til avisen. Men det er ikke bare Frps rike onkler som tjener godt på dette skattekuttet.

Les også:

Ap-leder Jonas Gahr Støre er Jøtul-arving, og en av Stortingets rikeste politikere. Han hadde i 2012 en likningsformue på 52 millioner kroner, og betalte rundt en halv million kroner i formuesskatt.

Med Siv Jensens forslag vil Støre ifølge Aftenpostens beregninger spare rundt 150.000 kroner i skatt, hvis det blir vedtatt.

— Helt rimelig

Men disse pengene er Støre ikke interessert i, til tross for at han i fjor tok ut 1,5 millioner kroner i utbytte fra investeringsselskapet sitt for å betale formuesskatt.

- Jeg er i mot regjeringens forslag til kutt i formueskatten. Det er helt rimelig at jeg betaler en skatt som følge av den formuen jeg har og jeg mener det er feil bruk av samfunnets ressurser å prioritere skattelettelser på den måten H/FrP foreslår.

Støre hadde i selskapet han eier sammen med sønnene ved årsskiftet aksjer og rentefond for over 10 millioner kroner og bankinnskudd for 24,5 millioner kroner.

Også tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen måtte ta ut utbytte fra selskapet JMJ Invest for å betale formuesskatt.

— Det holder ikke med stortingslønn, for å si det sånn, da blir det ikke noe til salt i maten. Alle eierne i Sinkaberg-Hansen er avhengige av å ta utbytte for å kunne betale formuesskatt, sa Berg-Hansen til DN i juni. Hun mener innretningen på formuesskatten må endres, slik at skatteverdien på eiendom og hoteller blir høere.

Med en ligningsformue på 30,5 millioner kroner i 2012, ville hun spart nesten 90.000 kroner på Jensens forslag.

— Avsporing

Også for sentrale politikere i Høyre, som er sterke tilhengere av å redusere formuesskatten, er forslaget lønnsomt:

  • Stortingets desidert rikeste politiker, Høyres Nikolai Astrup, vil med en ligningsformue på 196 millioner kroner i 2012 spare over en halv million kroner på skatteendringen.

  • Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, hadde i 2012 en likningsformue på i overkant av 44 millioner kroner, og vil spare over 130.000 kroner på skatteendringen.

— Jeg har ingen kjennskap til hva som ligger i forslaget fra Finansdepartementet, så det kan jeg ikke kommentere. Når det gjelder hvordan formuesskatten slår ut for meg personlig, mener jeg dette er et sidespor. Dette handler om at formuesskatten slår uheldig ut for små og mellomstore bedrifter i det ganske land. Men jeg betaler min skatt med glede, sier parlamentarisk nestleder i Høyre, Nikolai Astrup.

Les også:

Høyre ønsker på sikt å fjerne formuesskatten for å sikre at småbedriftseiere slipper formuesskatt. Partiet har sagt at det i løpet av stortingsperioden ønsker å øke bunnfradraget til 20-25 millioner kroner og senke skattesatsen til 0,5 prosent.

— På den måten vil de som har mest fra før fortsatt betale betydelig formuesskatt, mens mange hundre tusen som i dag betaler, slipper, sier Astrup.

Mer skatt enn lønn

Med en slik omlegging ville Astrup, som betalte nesten to millioner kroner i formuesskatt i 2012, spart over én million kroner.

- Selv da ville jeg fortsatt betalt vesentlig mer i formuesskatt som det jeg tjener på Stortinget, sier Astrup, som understreker at inntektsskatt kommer på toppen av dette.

Ved å heve innslagspunktet for formuesskatten sørger Regjeringen ifølge VG for at 100.000 færre personer må betale denne skatten. Avisen skriver også at innslagspunktet for toppskatt og minstefradraget på personinntekt foreslås økt, men tallfester ikke dette.

– Jeg ser det er mye debatt om et budsjett ingen kjenner, sier Siv Jensen til NTB. Hun kaller lekkasjene for «spekulasjoner».