Saksøkerne — foreløpig elleve personer fra seks ekteskap - står bak stevningen, som torsdag ble levert til Oslo tingrett.- Vi ønsker å beholde den loven vi giftet oss etter, sier Nina Karin Monsen til NTB.

Stevningen blir foreløpig ikke offentliggjort. Men bakgrunnen for søksmålet er forklart i en pressemelding. Der går det fram at saksøkerne reagerer på at de med den nye ekteskapsloven - i likhet med 1,6 millioner norske ektepar - «ble automatisk overført til likekjønnet ekteskap». De krever en tilsvarende rett som personer i partnerskap. Disse kan fortsette å leve i partnerskap etter den opphevede partnerskapsloven, dersom de ikke registrerer seg som gifte.

I pressemeldingen, underskrevet av advokat Johan Haga, blir det argumentert med at mens partnere må samtykke til ekteskap, antar man, uten å ha spurt, at de giftes tidligere avgitte samtykke til ekteskap strekker seg til likekjønnet ekteskap.

«Saksøkerne gjør gjeldende at deres tidligere samtykke ikke er tilstrekkelig til å føre dem inn under likekjønnet ekteskapslov», heter det i pressemeldingen. (©NTB)