For første gang har danske forskere undersøkt den psykiske helsen til barn som vokser opp med to mødre, uten far. Mens 5 prosent av barn i vanlige familier i årene fra 1992 til 2008 var til behandling for lidelser som depresjon, personlighetsforstyrrelser og anoreksi, var det samme tallet bare 2 prosent av 387 barn i lesbiske familier, skriver VG.

Barna som deltok var i opp til 23 år gamle og tilhører den første generasjonen, som etter en lov fra 1999 er blitt adoptert av deres biologiske mor og hennes kvinnelige partner.

Merete Laubjerg ved det danske instituttet for Folkesunnhetsvitenskap ved Universitetet i København, sier til Politiken at resultatet tilbakeviser bekymringene for hvordan barn påvirkes psykisk av å vokse opp med en annerledes familiestruktur. Hun tror en forklaring på tallene kan være at lesbiske mødre er mer robuste fordi de gjennom livet har møtt mer motstand enn heteroseksuelle par.

— Motstand kan gjøre en sterk, og dette overføres kanskje til barna, sier Laubjerg.

— Dette har jeg sagt i alle år, sier Kim Friele, Norges første åpne lesbiske kvinne.

— Disse mødrene er blitt sterke av å takle diskriminering og motgang. Barna deres får et mye mer avslappet forhold til annerledeshet enn barn i såkalte normale familier. Dette er barn som virkelig er ønsket, sier Friele til VG. (©NTB)