NRK kjenner til at PST hjalp mannen med å få asyl da han kom til Norge, og senere med familiegjenforening. Den tidligere helseministeren i Taliban-regimet har også ført en dialog med PST.— Etter det som skjedde 11. september 2001, så var det naturlig for oss å snakke med ham. En slik person er en person det er naturlig for PST å ta kontakt med, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

— Det var bakgrunnen hans som gjorde at vi tok kontakt med ham. Han er ikke noen kilde for oss lenger nå. Det har han ikke vært på lang tid, sier Bernsen.

VG skriver lørdag at flere av de 25 unge mennene som PST har aksjonert mot, skal ha hatt jevnlig kontakt i en moské på Grønland i Oslo. Der skal de ha fått ideologisk opplæring av den tidligere Taliban-ministeren.

49-åringen kom til Norge og en by på Østlandet i 2001. Mannen skal ha levd på trygd og samtidig fungert som ubetalt imam i menigheten i Oslo. PST bekrefter å ha hjulpet mannen med familiegjenforening, men hevder sikkerhetstjenesten ikke hadde noe med mannens asylsak å gjøre. (©NTB)