Norges ambassadør i Rabat, Bjørn Olav Blokhus, ble mandag nok en gang kalt inn på teppet i marokkansk UD og konfrontert med det som ble hevdet å være nye opplysninger i saken.— Opplysningene bekrefter at den norske ambassaden var direkte involvert i den ulovlige utsendelsen av de to barna, uten farens tillatelse, heter det i kunngjøringen Blokhus fikk overlevert.

Bisto barnaDe to barna, en jente på 16 år og en gutt på 13 år, har likhet med sin far både marokkansk og norsk statsborgerskap.

Barnas norske mor, Skahs ekskone Anne Cecilie Hopstock, forlot Marokko og dro hjem til Norge i 2007. I slutten av juli skal barna ha flyktet fra faren og oppsøkt den norske ambassaden i Rabat. De norske diplomatene bisto de to barna, som reiste tilbake til Norge med sin mor.

Skah hevder at norske diplomater aktivt deltok i å frakte barna ut av landet, noe utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har benektet.

— Norske myndigheter hadde ingenting med denne reisen å gjøre, sa Støre 5. august.

— BagatellisererMarokkanske myndigheter slår seg ikke til ro med forsikringen fra Støre og hevder å sitte med beviser for at norske diplomater gikk for langt.

— Norske myndigheter bør på ingen måte overse eller bagatellisere de handlinger deres diplomater i Rabat har gjort seg skyldige i, heter det i kunngjøringen fra marokkansk UD, som nå varsler et rettslig etterspill i saken.

Khalid Skah ble olympisk mester på 10.000 meter i Barcelona i 1992. Han fastholder at barna ble bortført fra Marokko mot sin vilje, og han har truet med å forfølge saken i europeiske og internasjonale rettsinstanser.

Anne Cecilie Hopstock har på sin side saksøkt eksmannen for bortføring, vold og trusler. (©NTB)