Studiestøtten har over flere år sunket sammenlignet med grunnbeløpet i folketrygden (G). I år har imidlertid forskjellen flatet noe ut, etter at det ble satt av mer penger til studiestøtte i fjorårets statsbudsjett.

— I år er det en svært svak økning, men dette er vekslepenger for studentene. Det er veldig bra at regjeringen anerkjenner at det er et behov, men satsingen er altfor beskjeden. Vi har derfor en klar forventning til høstens statsbudsjett, sier leder i NSO, Therese Eia Lerøen til NTB.

NSO har laget et eksempel på et gjennomsnittlig månedsbudsjett for studenter basert på tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og SSBs levekårsundersøkelse. Den viser at en student i gjennomsnitt går 3.832 kroner i minus hver måned med dagens studiestøtte. Dersom studiestøtten hadde vært knyttet til 1,5 G, ville det månedlige underskuddet kun ha blitt på 444 kroner for ti måneder, men da gjenstår fremdeles den siste studiemåneden juni hvor studentene ikke får noe støtte. NSO ønsker derfor at studiestøtten ikke bare knyttes til grunnbeløpet, men også fordeles over elleve måneder, ikke ti.

— Studentene vil som tallene viser, fortsatt gå litt i minus, men det er betydelig mindre enn i dag. Det er derfor ni av ti studenter ser seg nødt til å jobbe ved siden av studiene eller få økonomisk støtte hjemmefra, noe vi synes er alvorlig. Man fullfører ikke studiet ved å være på jobb, sier Lerøen,

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at han ikke har en intensjon om å knytte studiestøtten til 1,5 G. (©NTB)