Like før klokken 18 norsk tid, melder japanske myndigheter at tsunamivarslene er opphevet, men man ber likevel befolkningen om å holde seg vekk fra kysten.

Et atomkraftverk i Japan har mistet strømforsyningen og driver nå kjølesystemene ved hjelp av nødgeneratorene, melder TV-stasjonen NHK i sin direktesending. På et annet kraftverk har man slått av strømmen og gått over til reservekraft, skriver Aftenposten.no.

Ingen skader er imidlertid rapportert fra de aktuelle kraftverkene.

Redningsarbeiderne ved det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi har fått ordre om å evakuere etter jordskjelvet i Japan, melder AFP.

I følge tjenestemenn på en pressekonferanse, direktesendt på japansk TV, er arbeiderne evakuert til en jordskjelvsikker bygning inne på området.

Jordskjelvet som rammet den nordøstlige delen av Japan målte 7,4 på Richters skala.

Følbart helt til Tokyo

Det er et kraftig skjelv, men vesentlig mindre enn da en tsunami raserte hele den samme delen av landet for en måned siden. Da målte jordskjelvet 9,0 på den samme skalaen.

Skjelvet i dag kunne merkes helt til hovedstaden Tokyo. Japanske myndigheter har utstedt et tsunamivarsel for bølger opp mot to meter, ifølge AP.

Innbyggerne i områder rundt kysten oppfordres til å evakuere til steder som ligger noe høyere, ifølge den japanske TV-stasjonen NHK.

Skjelvets episenter var i havet, rundt fire mil dypt, utenfor kysten av Miyagi-prefekturet.

Strømbrudd over store områder

I Ichinoseki, en innlandsby på østkysten, blir det meldt om at bygninger ristet kraftig, og strømmen ble kuttet.

Skjelvet var også merkbart i Aomori, lengst nord på den japanske hovedøya, forteller Erwin Ortiz.

— Strømmen er borte her også, sier Ortiz til Aftenposten.no.

Det er ikke meldt om nye skader ved Fukushima-kraftverket som følge av jordskjelvet i dag. Etter katastrofen 11. mars har det vært hundrevis av etterskjelv, men ingen av dem kraftigere enn 7,0 på Richters skala.

I følge opplysninger på den japanske TV-stasjonen NHK skal man hittil ikke ha målt høyere stråleverdier ved kraftverket og pumpingen av nitrogen inn i atomreaktoren fortsetter etter planen.

Heller ikke det andre atomkraftverket i Fukushima, skal være skadet av dette siste jordskjelvet.

Rundt 27.000 personer er enten bekreftet omkommet eller savnet etter det forrige skjelvet og den påfølgende tsunamien.