I 2008 har Mattilsynet 45 prøveuttakssteder langs kysten, fra Høkeliholmen på Hvaler, rundt kysten og nordover til Kiby på kysten av Øst-Finnmark. De fleste steder i landet gir Mattilsynet fredag grønt lys for blåskjellspising.Blåskjell fra Bjørnsand og Eltoftstranda i Lofoten, Sløverfjorden i Vesterålen, Vikelandsbukta og Brunøya i Sør-Troms, Kjempebakken i Nord-Troms og Hammerbukta i Vest-Finnmark skal ikke spises, opplyser Mattilsynet i sitt blåskjellvarsel for uke 32. Heller ikke blåskjell fra Vemmelsvik i Nordfjord, Kaland i Hardanger og Saltneven i Nedre Telemark skal spises. Blåskjell fra Jupvik i Sør-Helgeland og Krokviken i Ytre Helgeland bør spises med måte.

Blåskjellene lever av planktonalger, men enkelte algetyper inneholder giftstoffer som samler seg i skjellene. Det er disse giftstoffene Mattilsynet tester blåskjellene for.

Mattilsynets blåskjellvarsel gjelder for blåskjell som folk plukker selv. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt, er kontrollert av Mattilsynet og skal være trygge å spise.

(©NTB)