— Folkeretten fastslår med all tydelighet at barn som er under 18 år når de begår lovbrudd, ikke skal bli dømt til døden, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Salar Shadizadi ble dømt til døden for drap i 2007. Familien til Shadizadi besøkte ham nylig i fengselet i Rasht, og besøket kan ha vært det siste før henrettelsen, skriver organisasjonen Iran Human Rights (IHR).

— Iran har ratifisert både FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og barnekonvensjonen, som forbyr henrettelse av mindreårige. Jeg oppfordrer derfor Iran til å stanse den planlagte henrettelsen og foreta en ny juridisk gjennomgang av straffeutmålingen, sier utenriksministeren.

Brende har bedt Norges ambassade i Teheran ta opp saken med myndighetene i landet. Dødsstraff var også et tema da Irans visepresident Massoumeh Ebtekar møtte statsminister Erna Solberg i Oslo i juni og da Brende var i Iran i november i fjor.

Iranske myndigheter henrettet minst 14 mindreårige lovbrytere i 2014, og hittil i år er én mindreårig henrettet, ifølge IHR. (©NTB)