Representanter for landene ba om økonomisk og teknologisk støtte i FNs sikkerhetsråd natt til fredag norsk tid. Flere av dem er redd for at stigende havnivå og kraftigere stormer vil gjøre øyene deres ubeboelige.

— Kan vi dra tilbake og si til innbyggerne våre at uansett hvor høyt havet stiger, og uansett hvor kraftige stormene blir, så finnes det pålitelige teknologiske løsninger for å heve øyene og hjemmene deres? spurte Kiribatis president Anote Tong.

Kiribati består av øyer som på det meste rager et par meter over havoverflaten, og myndighetene i landet mener de allerede er rammet av havnivåstigning som følge av global oppvarming. Regjeringen har begynt å vurdere planer for evakuering av hele befolkningen på 100.000 mennesker, i tilfelle øyene etter hvert oversvømmes fullstendig.

Satellittmålinger viser at havnivået i verden i gjennomsnitt har steget med 6,7 centimeter siden begynnelsen av 1990-tallet. Anslagene for økningen i resten av dette århundre varierer mellom noen titalls centimeter til flere meter. (©NTB)