— Vi tar promp på alvor, og slipper fisen fri, sier regissør Jostein Kirkeby-Garstad om teaterversjonen av «Doktor Proktors prompepulver» som har premiere på Kilden onsdag 18. november.

Forsket på promp

Manus ligger tett opp mot boka som er skrevet av Jo Nesbø. Her treffer vi lille Bulle som flytter inn i Kanonveien. Der treffer han nabojenta Lisa, og doktor Proktor, som finner opp rare ting. Blant annet et prompepulver som er gøy for barna, og et promponautpulver som kan sende deg helt til månen.

Regissør Jostein Kirkeby-Garstad. Foto: Reidar Kollstad

— Bøkene er så fargerike og populære. Da fortjener barna en fargerik og stor versjon av det, sier regissøren.Og det er spesielt prompelyden teamet har jobbet mye med.

— Simen Hefte som er lyddesigner har gjort alt fra å lage «Ja, vi elsker» i prompeversjon til å forske fram ulike prompelyder. Alle måtene som skal prompes på må ha en utvikling. Det skal begynne med en liten fis og ende med en rakett.

Det er promp hele tiden. Vi har ledd av promp, kranglet om promp, og vi har krevd mer promp

Krevde mer promp

- Har dette bydd på noen utfordringer?

— Lyd og eksplosjon skal samstemme slik at det høres ut som en promp. Vi har forsket på ulike måter å få eksplosive promper til å høres naturlige ut på. Vi har laget vårt eget prompepatent, svarer regissør Jostein Kirkeby-Garstad.

Når man lager en forestilling om promp og fis, så blir det mye fnising i løpet av arbeidsdagen.

- Kan man bli for stor til å le av promp?

Den slemme Thrane-familien vil stjele doktor Proktors prompepulver. På bildet: Lasse Vermeli (i midten) spiller herr Thrane, mens Sondre krogtoft Larsen og Yngve Berven spiller Truls og Trym. Foto: Reidar Kollstad

— Nei. På ingen måte. Det er promp hele tiden. Vi har ledd av promp, kranglet om promp, og vi har krevd mer promp, forteller skuespillerne Elias Holmen Sørensen og Jørn-Bjørn Fuller Gee.Sistnevnte synes det er veldig morsomt å spille Doktor Proktor.

— Det er en flott fyr, og vennskapet mellom han og Bulle er veldig fint. En av kampene hans er å tro på seg selv og kjempe for kjærligheten, og ikke minst - ha det veldig, veldig gøy, sier Jørn-Bjørn Fuller Gee.

-Det er en flott fyr, og vennskapet mellom han og Bulle er veldig fint, sier Jørn-Bjørn Fuller-Gee om Doktor Proktor. Foto: Reidar Kollstad

— Elsker bøkeneElias Holmen Sørensen har fått i oppgave å spille Bulle.

- Hvordan spiller en voksen mann en bitteliten gutt?

— Man må leve seg inn i det, og ta det på alvor. Bulle er en mer kompleks figur man kan få inntrykk av ved første lesning. Det er en typisk gutt som det kan gå galt med, med tanke på mye flytting og mobbing. Men han har lært å tro på seg selv, og dersom man går inn i den materien på alvor, så er det ikke så ille å spille en 10 år gammel gutt.

I forkant av forestillingen har teamet jobbet mye med å få de eksplosive prompene til å høres naturlige ut. Her ser vi Ina Marie Brekke som Lise og Elias Holmen Sørensen som Bulle. Foto: Reidar Kollstad

Teatersjef Amalie Nilssen gleder seg til forestillingen.

— Jeg elsker disse bøkene. Det er et univers som er helt fantastisk. Det er like gøy for barn som for voksne. Det å ha noe man kan gjøre sammen, det er det vi ser etter i et godt familieteater. Jeg gleder meg som en unge til premieren! Salget går fint, men vi har noen plasser igjen til premieren. Da inviterer vi til fest og det blir mulig å treffe alle karakterene etterpå.

Doktor Proktors prompepulver er en del av Kildens satsing på barn og unge denne høsten. Tidligere ble Ibsens «Folkefiender» satt opp med tanke på ungdomsforestillinger, og nå er «Gutta i Trehuset» ute på turné.