— Jeg må si jeg ble veldig forundret da jeg leste om dette forrige uke, sier Trond Åge Nyhus. Den tidligere lederen av Odderøya Live reagerer på nyheten forrige torsdag om at det til sommeren arrangeres Quart25 på Odderøya. Jubileumsfestivalen arrangeres av Quartfestivalens gamle sjef Toffen Gunnufsen i samarbeid med MJAS AS.

Retten til bruken av varemerket Quart er imidlertid registrert hos Patentstyret på Trond Åge Nyhus' navn. Han var tidligere bookingsjef for Quartfestivalen, og da denne gikk konkurs i 2009 kjøpte han personlig retten til navnet fra konkursboet.

— Kontrakten er datert 6. januar 2010, sier Nyhus. Seks dager senere ble selskapet Odderøya Live AS stiftet, et selskap som gikk konkurs høsten 2014. I avtalen mellom Nyhus og konkursboet Quart Holding AS er rettighetene formulert slik: «Kjøpet omfatter videre alle rettighetene til navnet «Quart», «Quart-festivalen» eller lignende, herunder, men ikke begrenset til varemerket, logo, design, domene, telefonnummer, telefaxnummer.«

Utløper om tre år.

Dette er avtalen hvor Trond Åge Nyhus 6. januar 2010 kjøper retten til Quart-navnet fra Quart Holdings konkursbo.

Et søk på Patentstyrets hjemmesider bekrefter at registreringen ennå står i Nyhus' navn, og at den først utløper i 2018.Nå har Nyhus tatt kontakt med arrangørene av Quart25. — Jeg har sendt dem en mail med en hyggelig påminnelse, og jeg har fått til svar fra Toffen Gunnufsen at han skal undersøke dette. Siden har jeg ikke hørt noe. Dette var forrige fredag. Jeg synes det er fint at de arrangerer fest, og jeg har ikke noe ønske om å stoppe det. Men jeg legger til grunn at de forholder seg til rettighetene som gjelder, og at jeg får et hyggelig svar.

Innarbeidet varemerke

Knut Andreas Bostad er jurist hos Patentstyret. Han sier dette:

— En slik registrering gir enerett til å utnytte varemerket, men det er også en bruksplikt knyttet til det. Hvis man unnlater å bruke det i en periode på fem sammenhengende år kan en annen part kreve registreringen slettet, sier Bostad.

Samtidig forklarer han at det ikke er fullt så enkelt dersom det er snakk om et «innarbeidet varemerke».

Dersom varemerket er innarbeidet i markedet kan du fremdeles hindre andre i å bruke det. Det gjelder også selv om du ikke har brukt det aktivt på fem år, sier Bostad.

En annen oppfatning

— Hva skjer dersom partene ikke blir enige?

— Rettighetshaver kan gå til domstolen og kreve bruken stoppet, sier Bostad, uten at han vil spå hva som ville blitt utfallet i en tenkt rettstvist om Quart-navnet.

— Hvilke løsninger er vanlige i denne typen uenigheter?

— Det finnes mange. Man kan for eksempel tenke seg at de kjøper rettighetene av ham, eller han kan la dem bruke navnet selv om han fremdeles eier rettighetene.

Toffen Gunnufsen som til daglig er bookingsjef i Skral festival sier dette:

— Vi i Skral er leid inn som produsent for å lage Quart25 for Morten Johansen og MJAS. Snakk med ham om dette.

Morten Johansen svarer:

— Vi har en annen oppfatning enn Trond Åge Nyhus om dette, og vi venter på at han skal gi oss det juridiske grunnlaget for det han hevder.