— Heldigvis så har jeg et klart hode ennå, selv om jeg ikke er ungdom lenger, sier Ellen Synnøve Jensen (66) fra Kristiansand.

I forrige uke fikk hun en melding i innboksen sin på Facebook. Det var fra venninnen hennes Torhild. «Hallo, Godt nyttår, hvordan har du det? hørte du fra Jorg Håfström? Jeg har en god nyhet for deg», sto det i beskjeden. Jensen svarte med å ønske godt nyttår og god morgen, men at hun ikke visste hvem Håfstrøm var. Hun spør også Torhild om hun har forvekslet henne med en annen venn. I tillegg til om venninnen skulle på klubben, som de begge er medlemmer av.

250.000 kroner

Torhild responderte med å sende meldinger om at hun hadde fått 250.000 kroner. For disse hadde hun kjøpt nye møbler og satt penger i banken. Jensen kunne også komme i kontakt med dem som Torhild hadde fått penger av. Hun måtte bare godkjenne en venneforespørsel fra Jorg Håfström først.

— Det sto at jeg hadde to felles venner med vedkommende, men jeg ble med en gang skeptisk. Jeg ringte Torhild, og fikk bekreftet at det ikke var henne jeg snakket med. Venninnen min oppdaget også at hun hadde fått samme melding og venneforespørsel fra denne Jorg Håfström, som ingen av oss kjenner.

- Aldri opplevd lignende  

Jensen beskriver hendelsen som skremmende.

— Det er ekkelt at folk misbruker vennene mine på Facebook på den måten. Jeg trodde jeg snakket med det mennesket jeg kjenner så godt, men så var det egentlig noen helt andre, forteller hun.

Pensjonisten har brukt Facebook til å snakke med venner og kjente i mange år.

— Jeg har mottatt mistenkelige meldinger på mail tidligere, hvor folk blant annet ber om penger. Vi er jo blitt advart alle veier om slikt, men jeg har aldri opplevd noe lignende på Facebook tidligere, sier hun.

Ett søk på Jorg Håfström på Facebook gir ingen treff. Det finnes heller ingen opplysninger om vedkommende på Google.

Eldre kan være mer utsatt

Cecilie Staude, ekspert på sosiale medier har ikke hørt om andre som har opplevd lignende på Facebook.

Ifølge Cecilie Staude, ekspert på sosiale medier vil det alltid være noen som misbruker nettsteder som for eksempel Facebook. Foto: Presse

— Det vil alltid være noen på sosiale medier, som ikke oppfører seg slik de skal. Det kan være snakk om at de fremstår under falskt navn, lager falske profiler eller manipulerer kommentarfeltene, sier Staude, høyskolelektor og forfatter av boka Sosial kommunikasjon.Ifølge henne viser forskning at det er de over 50 år som er mest aktive på Facebook.

— Vi ser en kraftig økning i at folk i eldre aldersgrupper bruker dette sosiale mediet. Dette er ikke noen ungdomskanal lenger, tvert i mot. For de unge er det de visuelle kanalene, som Instagram og Snapchat som gjelder, opplyser Staude.

— Kunnskapsnivået på sosiale medier er lavere hos eldre enn yngre. Som en naturlig konsekvens av dette, er det nok sannsynlig at de over 50 lettere kan bli utsatt for misbruk, legger hun til.