— Antallet som går på sosialhjelp, er nå det høyeste siden 2005: 125.400 personer. 37 prosent av dem er innvandrere. Det er en så stor overrepresentasjon at vi ikke kan sitte stille og se på. Vi bruker nå 5,6 milliarder kroner på sosialhjelp. Innvandrerne får to milliarder - omgjort til drift av sykehjemsplasser utgjør det om lag 2.300 plasser, sier Eriksson til VG.

Han viser til Statistisk sentralbyrås framskriving av folketallet som viser at det vil kunne øke fra dagens 5,1 milliarder til mellom 5,5 og 6 milliarder allerede i 2025. Innvandrerne vil da utgjøre 17 prosent av befolkningen, mot 12 prosent i dag. Antallet innvandrere kan da ha vokst fra 630.000 til opp mot en million på ti år. Denne utviklingen er spesielt utfordrende siden innvandrere jevnt over har dårligere forutsetninger for å få seg jobb, ifølge Eriksson.

Utviklingen kan utfordre bærekraften i velferdssamfunnet vårt, mener statsråden og varsler derfor en rekke tiltak for å bidra til at innvandrerne kommer i jobb.

Dette dreier seg om å lykkes med å kvalifisere innvandrerbefolkningen, å gi dem et bedre opplæringstilbud og sette tydeligere krav til språkkunnskap og gi bedre språkopplæring.

Eriksson forteller at han også jobber med en ny AAP-ordning (arbeidsavklaringspenger) og at ambisjonen er å legge den fram til våren. (©NTB)