— Jeg synes faktisk det er okei å kjøre på litt, dessuten er det gøy med variasjonen mellom rolig og litt mer intensiv trening, sier Kjetil Juva mens han henger over stavene i en pause mellom intervalldragene på Sandripheia.

Etter uker med utelukkende rolig trening har trenerne Jarle Ausland og Arild Jørgensen så smått begynt å introdusere intervalltrening for Sprek-kvartetten. Både for å forberede dem på tempoet de skal gjennomføre HovdenTour med – og også fordi intervalltrening er effektiv trening.

Prinsippene under gjelder både intervaller på ski som for løping.

— Du kan forbedre kondisjonen din kolossalt ved utelukkende rolig trening. Men hvis du synes intervaller er gøy, kan dét gjøre deg ytterligere rundt fem prosent bedre, sier Jørgensen.

- Bygg opp kroppen gradvis

Han understreker at du er nødt til å ha en basis i bunn før du begynner å trene intervall.

– Selv om drag på fire-fem minutter er veldig effektiv trening, har ikke nybegynnere grunnlag til det. Du må bygge opp kroppen gradvis, da tåler og liker du bedre intervall. Dessuten må du ta lengre pauser i starten enn når du blir bedre trent.

Jørgensen har flere tips for å gjøre overgangen til å trene intervall smidigst mulig.

– Vi er ute etter å få en langtidseffekt av treningen. Det finnes intervalltrening som kan få deg fortere i form, men min erfaring er at en kombinasjon av rolig trening og intervalltrening er det som gir best effekt i det lange løp, sier langrennstreneren, som minner om at det tar lenger tid å restituere seg etter harde treningsøkter.

- Trenger ikke pulsklokke

Han sikter til Olympiatoppens intensitetsskala (se fakta) for å forklare hvor hardt man trenger å trene for å få effekt av intervallen.

— Med mindre du virkelig trener mye og seriøst, holder det med opp til moderat intervalltrening, det vil si sone 3 pluss, hvor du ligger på grensen til å bli stiv. Hvis du trener mot turrenn som for eksempel HovdenTour eller Sesilåmi, er det sone 3-intervall du får mest utbytte av. Steinhard intervalltrening er ikke viktig i det hele tatt, mener Oddersjaa-treneren, og forklarer hvorfor:

– Ved bare å redusere intensiteten ørlite fra sone 4/5 til sone 3, orker du flere minutter med høyintensiv trening, noe mange har erfart at gir deg stor fremgang.

Jørgensen maner til å være passelig varm når intervallene starter– og at du tar det rolig på de første dragene, slik at du er i stand til å holde samme fart på det siste som det første.

– Men pass på slik at du ikke blir for skjematisk og for opphengt i pulsen din. Det er fullt mulig å få fremgang uten pulsklokke. Derimot må du være mer bevisst dersom du enten nettopp har begynt å trene, hvis du trener mer enn tre ganger i uka, eller dersom du er i ferd med å bygge deg opp til konkurranse, sier den tidligere landslagstreneren.