I ordren fra Anundsen heter det at lovendringene i sin helhet skal settes i kraft sommeren 2015. Anundsen nekter å akseptere av lovendringene først kunne implementeres i politiets og domstolenes IKT-systemer i 2021, slik mange fryktet. Anundsens forgjenger, Grete Faremo (Ap), antydet før hun gikk av i fjor høst at endringene ville skje i 2018 eller 2019. De første endringene av straffelovens generelle del skjedde allerede i 2005 og ble fulgt opp fire år etter med mer konkrete strafferammer, hvor blant annet strafferammene for vold i nære relasjoner ble økt med rundt 50 prosent.

Anundsen sier til VG at han så på det som et demokratisk problem at tidligere regjeringer ikke var i stand til å følge opp lovlige vedtak fattet av Stortinget.

— Å få på plass endringene i straffeloven var noe av det aller første jeg grep fatt i da jeg ble justis- og beredskapsminister. Det bar en stor fare for at loven først kunne blitt en realitet i 2021, 16 år etter at den ble vedtatt. Slik ville jeg ikke ha det, sier han. (©NTB)