En tom svart stol sto på scenen da den prestisjetunge prisen ble delt ut lørdag, som et mørklagt symbol på årsaken til prisvinnerens fravær.

I prisvinnerintervjuet, som foregikk via videolink fra Moskva, var Snowden tilbakeholden med detaljer om det mulige søksmålet.

– I alle land ser mine advokater på hvordan loven beskytter menneskerettigheter. Også når enkeltpersoners handlinger oppfattes som en trussel, sier han.

En tjeneste

Snowden er ettersøkt i USA etter at han i 2013 lekket tusenvis av topphemmelige dokumenter om amerikansk masseovervåking. Blant dem som er blitt overvåket av etterretningsorganet NSA, er europeiske statsledere som Tysklands Angela Merkel.

– Mange tror at det jeg driver med er kritikk og antiamerikanisme. Men dette handler om ytringsfrihet. Dette var informasjon som alle hadde rett til å få vite om, sier Snowden, som ikke tror på at USA vil straffe Norge dersom norske myndigheter slipper ham inn i landet.

– Dersom Norge kan hjelpe USA til å bli mer menneskerettsvennlig, ville det være å gjøre USA en tjeneste. USA lider av sitt dårlige rykte når det gjelder menneskerettigheter, mener han.

Han har selv lest brevet fra USA til Norge nylig, der Norge blir bedt om å pågripe og utlevere ham. Hva tenker du om det, spurte Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen .

– Det er et vanskelig spørsmål. Hva synes man om at det landet man forsøker å tjene, jakter på en? svarte Snowden.

Angrer ikke

I prisvinnerintervjuet fortalte han at det aldri var planen å ende opp i Russland, der han har levd i eksil i to år. Men etter at USA kansellerte passet hans, og det ikke kom noe svar fra de 21 landene han søkte asyl i, hadde han ikke noe valg.

Selv angrer han ikke på den han har gjort.

– Nei, absolutt ikke, sier Snowden og peker på at teknologien stiller oss overfor utfordringer som vi aldri før har måttet håndtere.

– Hvilken verden ønsker vi å leve i om 30 år? Det er det fundamentale spørsmålet. Vil du at alt du gjør skal bli registrert og analysert? Det er ikke den verden vi fortjener, sier han.

Snowden peker samtidig på at trass i massiv overvåking, har terrorangrep likevel skjedd.

– Overvåking gjør oss ikke mer trygge, men mindre fri, slår han fast.

Ekstraordinær innsats

Festivalsjef for Bjørnsonfestivalen Hilde Newth Nouri begrunner tildelingen med at Snowden har gjort en ekstraordinær internasjonal innsats for ytringsfriheten.

– Du får prisen fordi du har vist at ett enkelt menneske kan stå opp mot den mektigste nasjonen i verden, sa Nouri da hun åpnet seremonien.

Både Snowden og Bjørnsonfestivalen håper han vil få mulighet til å komme neste år for å få overlevert diplom og statuett.