Det er hyggelig at andre er opptatt av vår politikk, og jeg formoder Tønnessen fikk gode innspill til eget partis politikk da han leste vedtakene om grønn vekst fra Venstres landsmøte.

Økonomisk vekst slik vi har sett de siste tiårene kan og skal ikke fortsette. Men kampen mot vekst må ikke ende opp som en kamp mot teknologisk utvikling og en kamp mot fremtiden. Vår oppgave er å sørge for en vekst som bidrar til å løse klimautfordringene. Vekst og miljø er ikke motsetninger, men da må miljø— og klimainnsatsen gjøres lønnsom. Uten en omlegging til en bærekraftig økonomi vil vi begrense kommende generasjoners mulighet til ren natur, trygg og sikker mat og grunnleggende velferdsgoder. En slik omlegging vil representere et paradigmeskifte, det vil berøre oss alle, og de virksomheter som ikke klarer den nødvendige omstilling vil miste sin konkurransekraft. Grønn vekst vil gå ut over noe.

Grønn vekst er å skape en grønn økonomi som innen 2030 er stor og lønnsom nok til å erstatte dagens petroleumssektor som drivkraft i norsk økonomi. Det innebærer en verdensledende grønn finanssektor, der blant annet Statens pensjonsfond utland (SPU) må lede an internasjonalt i å fase ut investeringer i fossil energi, og øke investeringene i fornybar energi. Det betyr at Norge må ta mål av seg å bli verdens ledende eksportør av grønn maritim miljøteknologi og fartøyer. Det betyr at Norge må unytte sitt potensial for å produsere sunn og klimavennlig mat fra havet, og at alle industrigrener og bransjer må gjennom nullutslippsprosesser. Det betyr at Norge må erstatte dagens produksjon av fossil energi med produksjon av fornybar energi, kombinert med utbygging av utenlandskabler. Det betyr at Norge innen 2030 må nærmest avskaffe avfall. Og det betyr at grønne og miljøvennlige byer - som Kristiansand skal være - må baseres på bedre ressursutnyttelse, energieffektiv transport og bygg uten klimautslipp.

Norge skal lede an i den globale overgangen til grønn vekst og en klimanøytral økonomi, og vår jobb som politikere er å legge forholdene til rette for at norsk næringsliv kan utvikle løsningen som kreves i den nye, grønne økonomien. Det er dette, og ikke stagnasjon og symbolpolitikk, som er miljøvennlig vekst. Da må de grønne partiene jobbe sammen, og ikke mot hverandre.

Innlegget er forkortet. Red