Den 19 år gamle mannen, som er amerikansk statsborger av somalisk bakgrunn, ble arrestert av agenter fra FBI og politiet i Portland rett etter at han hadde ringt et nummer på en mobiltelefon som han trodde ville utløse bilbomben. Men bomben var «falsk» og bilen inneholdt ikke det sprengstoffet 19-åringen trodde. FBI-agenter som hadde infiltrert miljøet rundt mannen hadde sørget for at bomben var ubrukelig.

Bilen sto parkert nær et torg i sentrum av Portland der årets juletre skulle tennes fredag ettermiddag. Mannen ble arrestert klokken 17.40 lokal tid.

Føderale rettsdokumenter viser at FBI-operasjonen begynte i juni i år etter at en FBI-agent fikk opplysninger om at den arresterte Mohammed Osman Mohamud hadde vært i kontakt med en person i den nordvestlige grenseprovinsen i Pakistan på e-post. Kontaktpersonen mistenkes fra før for å ha vært innblandet i terrorvirksomhet.

E-postkontakt ble opprettet senest i august 2009, og i desember 2009 skal den arresterte Mohamud og mannen i Pakistan ha drøftet muligheten for at Mohamud kunne reise til Pakistan og delta i hellig krig. (©NTB)