NEW YORK: Hvis resten av USA følger New Yorks eksempel, kommer 4. november 2008 til å bli dagen da flere amerikanere enn noensinne brukte stemmeretten.

Les også: Obama har stemtMange mennesker stilte seg opp allerede ved 04-tiden om morgenen for å unngå lange køer, ifølge en talskvinne for byens valgmyndigheter.

Mange har lurt på om systemet vil tåle så mange nye velgere, og allerede i morgentimene tirsdag ble det meldt om enkelte problemer i USAs østlige delstater.

Både i Ohio og New Jersey er det meldt om problemer med de elektroniske stemmemaskinene, mens Virginia opplevde lange utenfor et stemmelokale fordi en biblioteksjef hadde forsovet seg.

– Ressursmangel

Det er lagt ut ekstra stemmesedler og satt ut nye maskiner over hele USA, men likevel er det mange som bekymrer seg for avviklingen.

– Vi har et system som er laget for lav oppslutning. Vi kommer til å få alle disse nye velgerne, men ikke så mange nye ressurser, sier Tova Wang, som arbeider i Common Cause, en offentlig organisasjon som skal overvåke valget.

Det er ventet at 130 millioner velgere vil avgi stemme. På grunn av tidsforskjellen mellom øst og vest åpner valglokalene på ulike tidspunkter.

Ulike tider

Stemmegivningen avsluttes i deler av Indiana og Kentucky ved midnatt norsk tid. Deretter vil det ta seks timer før alle valglokalene er stengt i de øvrige 48 delstatene.

Meningsmålingene har på forhånd gitt Demokratenes kandidat Barack Obama en solid ledelse over Republikanernes John McCain.

Hvis Obama vinner, blir han USAs første president med afroamerikansk bakgrunn. Vinner McCain vil han med sine 72 år være den eldste president noensinne som tar fatt på sin første periode og Sarah Palin vil bli USAs første kvinnelige visepresident.