Foto: Scanpix

- Fikk fyrverkeriet av Blitz

Blitz forsynte demonstranter med fyrverkeri og drev aktiv opplæring i hvordan politiet skulle takles under demonstrasjonene.

OSLO: – De gikk frem og tilbake blant demonstrantene og hisset opp stemningen med slagord, roperter og trommer, sier Mohammed Selhi.

Han er engasjert i Antirasistisk Senter i Oslo og var vakt under lørdagens demonstrasjon. Han fikk tid til å studere metodene til Blitz.

– Det var tydelig at Blitz, med sin erfaring fra demonstrasjoner, oppildnet massene.

Kameratene David (18) fra et land i Afrika og Moa (18) halvt palestiner og libaneser, vil ikke oppgi sine etternavn. De var med og kastet stein, flasker og annet på politiet og på folk som støttet Israel torsdag og lørdag.

Fyrverkeriet som ble sendt mot politiet, kom fra blant andre Blitz, ifølge David.

Ble revet med

De tre sympatiserer med det palestinske folket. Men der Selhi engasjerer seg i innsamlingsaksjoner og fredelige demonstrasjoner, bruker de to andre vold for å vise sin støtte.

Moa og David sier at tre grupperinger kastet stein og flasker: Den ene var ute etter bråk, aggresjonen deres har ingenting med konflikten på Gaza å gjøre. Den andre gruppen var blitzere som hisset til bråk, og den tredje gruppen ble revet med av massene.

– Hvilken gruppe tilhørte dere?

–Vi hadde ikke tenkt å utøve vold, men ble revet med, sier de to.

– Hvorfor det?

– Politiet hindret oss i å komme frem til den israelske ambassaden. Da begynte vi å kaste på dem det vi fant, sier Moa.

Ville ta igjen

David sier at han også kastet på politiet, fordi han endelig så sitt snitt til å ta igjen etter flere episoder hvor han har følt seg urettferdig behandlet.

Han nevner sin egen 16-årsdag som ett eksempel. Han hadde vært på revy sammen med en kompisgjeng. De hadde drukket litt og var på vei hjem da en politibil stoppet og tok med jubilanten. Politiet mente at David hadde slått ned en mann den samme kvelden. Han slapp ut etter 20 timer på glattcelle. Da innså politiet at de hadde tauet inn feil person. Han fikk ingen beklagelse, ifølge ham selv. Selhi tror at flere ungdommer har lignende historier med politiet.

Kan ikke stoppes

De to 18-åringene har fått med seg at samfunnet fordømmer volden. Hvordan reagerer de på det?

– Jeg ser positivt på det. Forhåpentlig kan volden hjelpe politikere til å innse at de må være med og stoppe galskapen i Gaza, sier Moa.

– Så du mener volden i Oslo ikke skygger for konflikten på Gaza?

– Nei, den er med på å skape oppmerksomhet rundt det som skjer der nede.

– Hva skal man gjøre for å forhindre at lovlige demonstrasjoner blir voldelige?

– Volden kan ikke stoppes, sier David.

– Hvorfor ikke?

– Fordi for mange er sinte. Dessuten tror jeg de to demonstrasjonene har gitt mersmak.

– Vil dere bruke vold igjen, David og Moa?

– Ja, det kan skje igjen.

— For moro skyld

Abdil (18) fra Somalia kastet stein mot politiet lørdag. Nå sitter han i sofaen på Riverside og flirer litt av det. Han fikk flere SMS-er fra kompiser som ba han være med på demonstrasjonen. Men han er ikke enig med eksperter som skylder på frustrert, tilsidesatt ungdom.

– Jeg kastet for moro skyld, for å lage kaos. Alle andre kastet, og vi var sinna. Men jeg holdt meg unna McDonalds og det tullet der, sier han

– Hjelper det folk på Gaza?

– Ikke i det hele tatt

18-åringen mener mange deltok i opptøyene bare for å ha noe å skryte av.

Samtidig er han oppgitt over 12/13-åringer som skal ha sagt at de skulle til Blindern «for å jakte på jøder».

Seyed (17) fra Afghanistan forteller at han skulle til å kaste stein, men at en kompis stoppet ham.

– Følelsene mine tok overhånd. Men seks av ti som kastet stein, gjorde det for å ha det gøy, for å være med på noe, mener han.

Kutt demonstrasjoner

Selhi sier at organisasjoner og andre må slutte å støtte opp under demonstrasjonene.

Aftenpostens forsøk på innhente opplysninger fra Blitz strandet på henvisning til deres presseboikott.

– Disse to demonstrasjonene har lært oss at vi ikke kan stoppe volden. Derfor er det bedre å bruke engasjementet på andre måter.

Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier at politiet vil fullføre etterforskningen før de kommenterer enkeltopplysninger.