KRISTIANSAND: — Det var et enstemmig parti som ønsket Dagfinn Høybråten som partileder for to år siden. Det er viktig å gå fram. Derfor er det alt for enkelt å gjøre ham til syndebukk i dag. Dette er et kollektivt ansvar, sier Torhild Bransdal til fvn.no lørdag kveld.

Hun husker det godt, for hun var leder av valgkomiteen den gang for to år siden. Nå gir hun sin avgåtte partileder en ganske nyansert attest: - Som minister har han vært fantastisk, en av landets beste. Han hadde enorm gjennomslagskraft, sier Bransdal.

Les også:

Dagrun tar gjerne over

- Heller Hareide enn Dagrun

BAKGRUNN: Høybråten trekker seg

Røykeloven

Partilederen Høybråten vil hun imidlertid ikke kommentere. I stedet trekker hun fram tiden som helseminister, viser til røykeloven fra 2004 – som Høybråten først ble hatet, men siden hyllet for. Det betyr ikke at Vennesla-ordføreren gråt en skvett, da hun fikk sms fra generalsekretæren fem minutter før Dagsrevyen.

— Jeg vet ikke om jeg skal beskrive følelser. Det var rart. Han har vært partileder lenge, og gjort en god jobb, forklarer hun. I lørdagens papirutgave av Fædrelandsvennen ba imidlertid Bransdal, som også er leder av Vest-Agder KrF, om at partiledelsen måtte «rydde opp».

Hun har selv fått refs fra partilederen tidligere, og i artikkelen sier hun rett ut at kommunikasjonen internt har vært uholdbar. - Hvem bør nå bli leder? - Jeg verken inkluderer eller utelukker noen i kveld, men må ha en runde med fylkesstyret først, svarer Bransdal. Hun erkjenner at den siste tiden har vært «forferdelig vanskelig» for partiledelsen, og sier det ikke var helt uventet at avklaringen kom nå like før valgkomiteen går i gang med å legge KrF-kabalen før landsmøtet i månedsskiftet april/mai.

Ikke interessert

Etter det Aftenposten erfarer skal imidlertid ikke Inger Lise Hansen være interessert i ledervert i KrF nå.

Hovedgrunnen skal være at hun er ung, ikke sitter på Stortinget og ikke har regjeringserfaring. Men etter det Aftenposten kjenner til skal hun være mer interessert i å fortsette som nestleder når Dagfinn Høybråten har trukket seg. Etter at han i går trakk seg hadde hun likevel positive ting å si om Høybråten.

— Dagfinn har gjort en viktig jobb for KrF i en krevende tid. Jeg har stor respekt for ham og hans innsats til tross for våre uenigheter. Dagfinn er dyktig og kunnskapsrik og har lært meg mye, sier Inger Lise Hansen til Aftenposten.

- Et tap for partiet

En av de som nå blir utpekt som aktuelle kandidater til å ta over lederjobben i KrF, er stortingsrepresentant og tidligere nestleder Knut Aril Hareide. Hareide, som har støttet Høybråten og ønsket at han skulle fortsette som leder, snakket med Høybråten og fikk vite om hans beslutning om å si nei til gjenvalg bare en time før intervjuet ble sendt på Dagsrevyen lørdag kveld.

— Jeg synes dette er leit. Men jeg har respekt for hans beslutning. Og for meg virker det som dette er noe han har tenkt grundig over og hatt klarhet i i over ett år, og at der er i tråd med det familien ønsker, sier Hareide til Aftenposten.no.

— Dette er et tap for partiet. Dagfinn Høybråten har fått til veldig mange politiske resultater. Mange tenker på ham som røykelovens far. Men han sto også bak blant annet psykiatrireformen, og da han satt som helseminister gikk køene ned.

— Han har hatt en høy profil og markert partiet. Nå blir det andre som må ta den jobben, sier Hareide til Aftenposten.no.