OSLO: Alle de pågrepne i aksjonen er serbere som har fått avslag på sine asylsøknader, og som ikke har returnert til hjemlandet innen utreisefristen. De fleste av de returnerte har tidligere bodd i dagens Kosovo, og fikk avslag på asylsøknaden for flere år siden, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

– For politiet har det ikke vært mulig å gjennomføre tvangsretur av denne gruppen før i sommer da returavtalen med Serbia trådte i kraft. Returavtaler er ett av flere viktige verktøy for å sikre effektive uttransporter, og nevnte avtale har nå gjort det mulig for oss å gjennomføre hele tre store politiaksjoner i løpet av kort tid, sier PU-sjef Ingrid Wirum.

Trolig ingen bosatt på Sørlandet

Roar Hanssen, informasjonssjef i Politiets utlendingsenhet, har ved 12-tiden lørdag formiddag ikke full oversikt over hvilke kommuner politiet har slått til i.

— Trolig dreier det seg ikke om noen på sørlandet, forteller Hanssen til fvn.no.

I september ble 32 serbere sendt til Serbia med chartret fly fra Kjevik . Den gangen ble fem asylmottak på Sørlandet raidet.

— Derfor har det nok ikke vært det samme behovet denne gangen, forklarer informasjonssjefen.

4.400 uttransportert

Så langt i år har over 4.400 personer med ulovlig opphold blitt uttransportert av PU.

– Dette er et rekordhøyt antall sammenlignet med tidligere år, og viser at PU jobber målrettet og aktivt med å bekjempe ulovlig opphold, sier Wirum.

Informasjonssjef Hanssen forteller at dagens aksjon trolig ikke blir den siste.

— Vi jobber kontinuerlig med å uttransportere personer som er ulovlig i Norge, sier han.

I lørdagens aksjon deltok polititjenestemenn fra 20 politidistrikter både med pågripelser og som ledsagere på flyet.

PU vil ikke opplyse når flyet med de utviste serberne reiser fra Gardermoen.