OSLO: Ap-statsråd Karita Bekkemellem har lenge argumentert for et lovforbud, men nå er støtten for et forbud økende i hennes egen stortingsgruppe, skriver VG.

– Vi har hatt en debatt preget av synsing. Nå har vi klare fakta som viser at det kan være skadelig for barna. Det har styrket min tro på at et forbud er riktig, sier Stokkan-Grande.

I forrige uke ble helseskadene for barn av søskenbarnpar dokumentert i en ny rapport fra statsminister Jens Stoltenbergs søster Camilla Stoltenberg på Folkehelseinstituttet: Risikoen for dødfødsel er 63 prosent høyere for barn av søskenbarn, enn for barn av ubeslektede foreldre. Inngifte medfører 143 prosent høyere fare for spedbarnsdød enn for andre par.

Forbud mot inngifte vurderes også som ett av en rekke tiltak mot tvangsekteskap.

– Mange av disse søskenbarnekteskapene er ufrivillige. Det nye nå er at det er overveldende medisinske argumenter for å støtte et forbud, sier Stokkan-Grande.

Aps stortingsgruppe vil ikke konkludere før senere i vår. Det kan komme et lovforslag fra regjeringen før sommeren, enten som et isolert forslag om å endre ekteskapsloven, eller som en del av en ny tiltaksplan mot tvangsekteskap.