Bioteknologinemnda ber Helse— og omsorgsdepartementet om å utsette livmorhalskreftvaksinen for 12 år gamle jenter fordi en masteroppgave konkluderer med at det hefter stor usikkerhet både om effekt og sikkerhet ved vaksinen.

– Vaksinen kommer ikke til å bli stoppet. Dette er en vaksine som er bra for norske jenter, slår statssekretær Ketil Lindseth (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet fast i en e-post til NTB.

– For fort

Regjeringen har for lengst bestemt at vaksinen mot livmorhalskreft (HPV) skal innføres fra høsten for jenter i 7. klasse. Stortinget har bevilget penger og Folkehelseinstituttet har sendt ut anbud.

Likevel slår Bioteknologinemnda alarm.

– Vi mener at prosessen har gått for fort. Man har ikke hatt nok tid til en bred og åpen høringsprosess. Her er det mange viktige spørsmål å diskutere, sier medlem i Bioteknologinemnda, professor i rettsmedisin ved Rettsmedisinsk institutt Torleiv Ole Rognum til Dagens Medisin.

Debatt

Uttalelsen kommer etter en masteroppgave som er blitt veiledet av Bioteknologinemndas direktør Sissel Rogne.

Hun sier at oppgaven stiller «svært relevante spørsmål».

– Foreldrene til tolvåringene som får tilbud om vaksinen, vil helt sikkert ønske at denne saken blir grundig debattert, sier Rogne.

Oppgaven sier blant annet at en sterk vilje blant fagfolk til å få vaksinen inn i vaksinasjonsprogrammet, kan ha påvirket prosessen i ukjent omfang.

Utredet nok

Departementet mener på sin side at vaksinen er utredet lenge og grundig nok.

– Prosessen forut for innføringen av vaksinen har vært bred, grundig og gått over flere år. Den har blant annet inneholdt en åpen høring. Vi har fått et klart faglig råd fra Folkehelseinstituttet om å innføre denne vaksinen, sier Lindseth.

Statssekretæren sier at også et stort flertall i Prioriteringsrådet har støttet innføring, i tillegg til at vaksinen allerede er et faktum i mange land.

– På dette grunnlag har et enstemmig storting sagt ja, og bevilget midler til innføring av vaksinen som vil redde mange kvinneliv hvert eneste år fremover, sier Lindseth.

Uklart

Masteroppgaven konkluderer derimot med at det hefter usikkerhet ved vaksinen.

– Det er uklarheter om den ønskede virkningen, om de etiske og moralske sider ved hele strategien og uklarhet om bivirkningene, sier Rognum.

Oppgaven er skrevet av Meryl Lillenes ved Universitetet for miljø- og biovitenskap

Lillenes peker blant annet på at det ikke er foretatt risikovurdering av vaksinen.