Selv med samme prosentsats som forgjengerne, får Regjeringen et tosifret milliardbeløp ekstra å rutte med på grunn av veksten i oljefondet.

Onsdag og torsdag samles statsrådene i Solberg-regjeringen på Statsministrenes Kontor for en avgjørende budsjettkonferanse, der store deler av statsbudsjettet for neste år spikres.

Her kommer finansminister Siv Jensen (Frp) etter det Aftenposten erfarer, og som også VG skriver, til å legge seg på samme prosentsats for bruk av oljepenger — 2,8 prosent av oljefondet - som det forgjengeren Sigbjørn Johnsen (Ap) gjorde.

Dette er 0,1 prosentpoeng mer enn Solberg-regjeringen la opp til i revidert budsjett i mai.

Les også:

Stor spenning

2015-budsjettet er det første Jensen lager fra bunnen av, og det har derfor vært stor spenning knyttet til hvordan Frp-lederen og finansministeren vil håndtere krysspresset mellom Høyres ønske om moderat pengebruk og Frp-grasrotas krav om å vrake handlingsregelen og bruke mer oljepenger.

Før budsjettkonferansen har alle statsrådene og utvalgte stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene fått utdelt to permer med hemmelige budsjettdokumenter: En rød perm med oppdaterte tall og prognoser for utviklingen i norsk økonomi, og en blå perm med konkrete forslag til budsjettendringer på de ulike departementsområdene.

Les også:

Får drahjelp

Etter det Aftenposten forstår, gir tallene i den røde permen Regjeringen grunnlag for å plusse på neste års budsjett med et tosifret milliardbeløp, selv om prosentsatsen holdes på 2,8 prosent. Dette skyldes at oljefondet har vokst betydelig det siste året.

Finansdepartementet anslo i revidert budsjett at oljefondet ved utgangen av 2014 ville være på 5500 milliarder kroner. Det vil si at Regjeringen får rundt 15 milliarder kroner ekstra å rutte med, hvis de holder uttaket til 2,8 prosent.

Verdien på fondet var tirsdag ettermiddag 5472 milliarder kroner, og flere av økonomene Aftenposten har snakket med mener anslaget fra revidert er for nøkternt.

Les også:

Ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er det mer rimelig å anta at fondet vil ligge på rundt 5600 milliarder kroner ved årsskiftet.

Det gir rundt 17 milliarder ekstra i potten til Siv Jensen.

— Dette er blant de lettere årene å drive finanspolitikk i Norge. Fondet har steget mye og økonomien er i god stand. Da er det penger til overs, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Kunne brukt mer

Økonomene Aftenposten har snakket med mener Regjeringen hadde hatt rom for å ta noe hardere i på oljepengebruken enn det den nå legger opp til. Swedbank, DNB og Sparebank 1-gruppen har i sine beregninger lagt til grunn at Regjeringen ville bruke henholdsvis 25, 28 og 30-40 milliarder kroner mer av oljepengene over neste års budsjett.

Andreassen mener det er rom for å bruke minst 25 milliarder oljekroner.

— Norges Bank sa før sommeren at det vil komme en nedgang i oljeinvesteringene. At de faller er et godt argument for å dempe effekten på økonomien så du ikke får en unødvendig økning i arbeidsledigheten, sier han.

Mer kull

En god del av de ekstra oljepengene må imidlertid brukes til å dekke inn veksten i utgifter til lønn, trygd og sosiale tjenester. Selv om inntektene fra skatt og moms også øker i gode tider, vil netto utgiftsvekst ifølge Andreassen være på rundt 10-15 milliarder kroner. Litt avhengig av størrelsen på fondet, vil Regjeringen altså ha fra noen få milliarder til opp mot ti milliarder kroner til å innfri valgløfter.

På årets første budsjettkonferanse i mars la finansministeren etter det Aftenposten forstår opp til et budsjett med en såkalt "vekstimpuls" på 0,4 prosent. Når Regjeringen samles på nytt onsdag, legger Jensen opp til å "hiv på litt mer kull" i økonomien, slik at vekstimpulsen økes med om lag en tidel.

Les også:

Skattekutt på ti milliarder

Ifølge VG legger Siv Jensen inn forslag om skattekutt på i underkant av 10 milliarder kroner.

VG skriver at formuesskatten skal fjernes for omtrent 100 000 nordmenn som i dag betaler. Det skal skje ved at statens andel, som i dag er på 0,3 prosent av ligningsformue over én million kroner.

I tillegg foreslås det å heve innslagspunktet fra 1 million til 1,2 millioner.

VG skriver også at innslagspunktet for toppskatten skal økes, samt at minstefradraget på personinntekt skal heves.

Ifølge VG foreslår Jensen og Finansdepartementet også å fjerne årsavgiften på mopeder, campingvogner, traktorer og veterankjøretøy.

Statssekretær Ole Berget (Frp) ønsker ikke å kommentere opplysningene.

— Budsjettet kommer 8. oktober, skriver Siv Jensens rådgiver i en sms til Aftenposten.