KRISTIANSAND: Onsdag ble saken tema i formannskapet.

— Teltforbudet må fjernes. Det holder med friluftsloven, og så kan man enkelte steder avgrense ved skilting om det trengs, for eksempel i Bendiksbukta. Eller man kan gi forbud mot telt om dagen, sier Venstres gruppeleder Ivar Bergundhaugen, som tok opp saken.

Quart-irritasjon

Friluftsloven hjemler telting i utmark inntil to døgn uten avtale med grunneier.

Men fra august 2008 ble et generelt teltforbud innført for friluftsområdene Baneheia, Jegersberg, Odderøya, Hamresanden, Bertesbukta, Galgebergtangen, Sømstranda, Fuglevik, Storenes og Sjøstrand.

Bakgrunnen var «å hindre unødig slitasje og fortrengsel av annen bruk», het det i saksinnstillingen fra parkvesenet den gang. Blant annet hadde Quartfestivalen gjennom en årrekke vært kime til irritasjon.

Atferdsreglene erstattet et sett gamle regler, og ble vedtatt av bystyret med 30 mot 22 stemmer i april 2008.

Ivar Bergundhaugen (V) tok saken opp i formannskapet onsdag, og vant gehør. Foto: Vegard Damsgaard

— Tiden er moden- Vi har ikke Quartfestivalen lenger, nå er tiden moden for å fjerne disse restriksjonene, uttalte Helene H. Knudsen (H) i formannskapet.

— Telt og vær glad! utbrøt Trond Blattmann (Ap).

Selv om forbudet neppe håndheves veldig strengt, var det enighet rundt bordet om at reglene må revideres. En sak skal først fremmes for by- og miljøutvalget, deretter bystyret.

Friluftslovens paragraf 15 gir kommunen adgang til å regulere den frie ferdselen på visse utmarksområder gjennom å vedta atferdsregler. Slike regler skal avklare og løse brukerkonflikter og verne dyre- og plantelivet, og må stadfestes av fylkesmannen.