- Vi har lenge hatt som politikk at vi vil fase ut røyk innen 2035. Dette er et tiltak får å nå dette målet. Vi ønsker en tobakksfri generasjon. Det skal ikke bli et forbud mot å røyke, men vi vil at de unge ikke skal begynne med tobakk, sier president i Legeforeningen, Marit Hermansen, til Aftenposten.

- Det betyr at noen kan kjøpe for dem?

- Ja, slik har det alltid vært. Men vi ser at lovforslag og restriksjoner har en effekt.

Vil hindre at unge starter

- Har dere tro på at det noensinne blir vedtatt?

- Ja, det har jeg. Ministeren sier at hovedpoenget er at de unge skal hindres i å starte å røyke. Det betyr at når nye generasjoner blir gamle nok, kan de ikke få kjøpt tobakk i Norge. Dette blir et konkret tiltak for å oppnå målet. Vi har også tidligere vært pådrivere for kontroversielle tiltak. Det er ingen menneskerett å få lov til å begynne å bruke tobakk. Vi ser en snusepidemi i Norge. Nå snuser 12 prosent av jentene i Norge.

- Hvordan skal det håndheves?

- Det er allerede en aldersgrense, og dette prinsippet vil bli videreført.

Ønsker ikke kriminalisering

- Skal det også være forbudt å nyte tobakk for alle som er født etter 2000?

- Nei, for vi mener at det er et samfunnsansvar hva vi tilbyr for salg. Vi ønsker ikke å kriminalisere bruken, men vil gjøre det vanskelig å få tilgang.

- Hva skjer med dagens 16-åringer når de blir 18. Skal de ha lov til å røyke, men ikke kjøpe? En 19-åring kan kjøpe og røyke?

- Vi må sette grensene slik for å kunne fase ut tobakkssalg på et tidspunkt. Ingen ønsker at barna deres skal begynne med tobakk. Og et sted må vi sette en grense.

Allerede i dag er det 18-årsgrense for kjøp, men Legeforeningen ønsker at de som i dag er 15-16 år aldri skal få anledning til å kjøpe røyk.

I delstaten Tasmania i Australia har faktisk det samme forslaget som Legeforeningen kommer med blitt foreslått i delstatsparlamentet. Et annet forslag som kommet lengre er å heve aldersgrensen på kjøp av røyk til 25 år.

Ingen støtte fra helsepolitikerne

Fire sentrale helsepolitikere på Stortinget støtter ikke umiddelbart forslaget.

KrF: Tror forbud er umulig

Olaug Bollestad er for et forbud, men tror ikke det lar seg gjennomføre.

Olaug Bollestad (KrF) tror ikke forbudet lar seg gjøre.

- Jeg skulle gjerne vært med på et forbud for dem født etter 2000, men tror ikke det er flertall for dette i Stortinget.Hun tror den mest realistiske veien å gå er å justere pris og avgifter, og se på alder.

- Tobakksrøyk er en av hovedårsakene til kreft, hjerte— og karsykdommer, kroniske lungesykdommer og sosial ulikhet med dødelighet til følge. Hvis vi hadde visst det vi vet i dag, hadde aldri tobakk blitt godkjent for salg i vårt land.

Hun synes likevel det er vanskeligere å forby noe som er lovlig.

Høyre: Bekymret over snus

Helsepolitisk talskvinne for Høyre, Tone Trøen Wilhelmsen, er usikker på om forbud er riktig vei å gå.

Helsepolitisk talskvinne i Høyre, Tone Trøen Wilhelmsen.

- Samtidig er jeg opptatt av at ikke nye generasjoner skal rekrutteres inn i nikotinavhengighet. Derfor mener jeg nøytrale tobakks— og snuspakninger er et veldig viktig skritt.Trøen Wilhelmsen er bekymret over snusbruk blant unge.

- Et forbud må eventuelt vurderes først hvis det viser seg at nøytrale pakninger ikke hindrer rekruttering og reduserer tobakksbruken.

Ap: For drastisk med forbud

Torgeir Micaelsen (bildet) sier det allerede er tatt i bruk sterke virkemidler i kampen mot tobakk.

Torgeir Micaelsen (Ap) synes det er for drastisk.

- Men jeg synes forbud er for drastisk. Andel røykere går heldigvis ned, og vi bør nå sørge for at reklameforbudet og omsetningskontroll praktiseres svært strengt og at ytterligere holdningsskapende arbeid prioriteres, sier han.

Sp: Problematisk

Kjersti Toppe sier den rødgrønne regjeringen fremmet en nasjonal tobakksplan allerede i forrige periode og hadde som målsetting at barn og unge som er født etter 2000 ikke skulle begynne med tobakk.

Kjersti Toppe (Sp)

- Slik sett er årstallet ikke nytt. Jeg tror det er problematisk å forby noe ut fra et årstall, uten at jeg helt skal utelukke det. Det er mye annet vi kan foreslå før det, for eksempel innføre 20-årsgrense, innføre en bevillingsordning og gjøre noe med taxfree-salget, sier Toppe.Hun sier det er et stort problem at mange selger tobakksvarer til unge under 18 år.