— Redningsdykkerberedskapen er noe vi tar svært alvorlig. Vi gir derfor nå DSB et oppdrag med kort frist for å utrede redningsdykkerberedskapen vår, slik at vi får kartlagt situasjonen grundig, sier statssekretær Ove Vanebo (Frp) til VG.

Badesesongen er rett rundt hjørnet, og flere eksperter er nå bekymret for at så få brannvesen har kapasitet og utstyr til å drive redningsdykkerarbeid.

— Underkapasiteten til redningsdykkerne er noe vi som fagmiljø har vært bekymrede for lenge, sier redningsdykker Lars Fossum i Oslo brann- og redningsetat (OBRE.

Fossum mener det er problematisk at kun 16 av 280 brannvesen i Norge har kapasitet og utstyr til å drive redningsdykkerarbeid, men at mye av problemet hadde vært løst dersom redningsdykkertjenesten var statlig finansiert, ikke kommunalt.

— Redningstjenestene er plassert rundt i landet ut ifra størrelsen på brannvesenet, ikke den reelle risikoen for drukning. For eksempel er risikoen større i Tønsberg og Sandefjord enn i Oslo, men disse stedene er ikke store nok til å drifte egne tilbud, sier Dag Botnen, prosjektleder i Det store brannløftet. (©NTB)