Avsløringen om at mange kvinner og menn fra Tysfjord, alle lulesamer, skal ha vært utsatt for overgrep, har vakt sterke reaksjoner. I alt fikk VG kunnskap om 47 historier der personer har fortalt at de har vært utsatt for overgrep i barne— og ungdomsårene i løpet av de siste tre tiårene.

Politiet har ikke hatt oversikt over omfanget som lokalt er blitt dysset ned av hensyn til gjerningsmannen, til bygda eller til den læstadianske menigheten. Nå vil politimester Tone Vangen i Nordland komme til bunns i saken.

— Vi skal finne ut hva som har skjedd, og sammen med kommunen og andre hjelpeinstanser skal vi forebygge at det skjer igjen, skriver Vangen i et innlegg som ble sendt til landets redaksjoner fredag morgen.

— Publikum kan være sikker på at vi skal følge opp det som nå avdekkes i Tysfjord. Vår viktigste jobb nå er å forhindre nye overgrep, men vi kommer også til å gjøre vårt ytterste for å avdekke det som allerede har skjedd. Det er vår jobb framover å vise at vi er til å stole på, skriver Vangen. (©NTB)