Byggesaksleder i Kristiansand, Bjørn Harald Andersen, sier at byggesaksbehandlingen ikke koster bykassa noe i drift i motsetning til mindre kommuner som har valgt å subsidiere byggesaksbehandlingen. Foto: Frode Lindblom
Plan- og bygningsetaten brukte 21 millioner kroner på å behandle 1248 byggesøknader i 2013. Her fra et byggeprosjekt på Justneshalvøya. Foto: Reidar Kollstad

Tallene kommer fram i en oversikt over kostnader for byggesaksbehandling som Fædrelandsvennen har fått tilsendt fra Kristiansand kommune.

Byggesaksleder i Kristiansand kommune, Bjørn Harald Andersen, forteller at byggesøknadsgebyret er basert på en gjennomsnittsberegning med lik pris for tilnærmet like saker.

Byggesøknadsgebyret inkluderer:

  • Tid for veiledning (servicebutikken)

  • Forhåndskonferanser

  • Registrering / scanning av søknader

  • Fordeling

  • Saksbehandling

  • Intern og ekstern høring

  • Registrering i matrikkel og på tiltaksbase i kart

  • Klagebehandling og oppfølging

  • Avslutning

  • Ekspedering

  • Felles driftsutgifter.

– Mer enn en halvtime

– En byggesøknad er ikke, som listen her viser, behandlet på en halvtime, kommenterer Andersen.

Med en beregnet timepris for byggesaksbehandlingen på i overkant av tusenlappen, vil byggesøknadsgebyret på 23.000 kroner tilsvare en gjennomsnittlig behandlingstid på i overkant av 20 timer.– Vi koster ikke bykassa noe i drift i motsetning til mindre kommuner som har valgt å subsidiere byggesaksbehandlingen, sier Andersen. Han forteller at overskudd heller ikke kan overføres bykassa, men brukes til å dekke eventuelle underskudd andre år. – I snitt har vi klart å gå i balanse de senere år, sier Andersen.

Halvt årsverk

Noen mil lenger nord for Kristiansand, nærmere bestemt Iveland, bruker Bjørn Mikal Engestøl, ingeniør byggforvaltning, 50 prosent av arbeidstiden sin på kommunens byggesaker. – Jeg tar hånd om hele prosessen fra byggesøknadene kommer inn til de er ferdigbehandlet, sier Engestøl. Antall byggesøknader varierer voldsomt fra år til år, men rundt regnet kommer det en 40–50 byggesøknader i året, hvor ca 20 av dem er for enebolig. – Vi subsidierer tjenesten ganske kraftig, noe som er en villet politikk fra politikerne.

Økt med 78 prosent

Byggesøknadsgebyret for en vanlig enebolig i Kristiansand har økt med hele 78 prosent de siste fire årene. I 2010 var gebyret på 12.900 kroner, nå koster tjenesten 23.000 kroner.

Hvorfor har gebyret steget såpass mye de siste fire årene? – Vi innførte selvkostprinsippet i 2011. Før den tid ble vi subsidiert av bykassa og dekket ikke inn alle kostnadene ved byggesaksbehandlingen, sier Andersen. Han mener Kristiansand ikke har noe å skamme seg over når det gjelder gebyrnivået og viser til tall fra 2012 der byggesøknadsgebyret for enebolig i Kristiansand ligger under snittet for de ti største kommunene i landet.– For Kristiansand sin del fører mye fortetting i eksisterende boligområder til dispensasjoner og naboklager. Og store saker subsidierer de små, selv om det nødvendigvis ikke står i forhold til arbeidet bak. For eksempel brukte jeg tre uker på å behandle en søknad om levegg, forteller byggesakslederen og legger til. – Med 100 prosent finansiering blir det større gebyrer. Man må gjerne subsidiere, men det er politisk valg og ikke mitt bord, sier Andersen.

Lindesnes doblet gebyret

Lindesnes kommune økte byggesøknadsgebyret fra 6391 til 12.000 kroner over nyttår for å lønne en ekstra saksbehandler. Hvorfor har dere doblet byggesøknadsgebyret for en vanlig enebolig? – Vi har ansatt en ny saksbehandler for å gi bedre service og korte ned saksbehandlingstiden. Prisnivået har også vært lavt, særlig i forhold til Mandal, og det var derfor på tide med en justering, sier teknisk sjef Ove Torland.

Med tanke på at Mandal har det nest høyeste gebyret på Sørlandet, hadde det ikke vært bedre å sammenligne med Audnedal, som har det nest laveste? – Lindesnes er en kystkommune og har nok større saksbehandlingskostnader knyttet til strandsone og naboklager enn Audnedal. Sånn sett er Mandal riktigere å sammenligne seg med, sier Torland og legger til at gebyret kun dekker selvkost.