I fjor ble det kun solgt 89 nye hus og leiligheter i Agder de siste to månedene før jul. I år har salget økt med 134 prosent, viser en fersk analyse fra Econ nye boliger.

— Salget har vært bedre enn forventet. Året totalt sett har ikke vært spesielt hett, uten at jeg vil si at vi er misfornøyd. Men vi håper at det vil løsne litt nå, sier Roald Aga Pedersen i Kruse Smith, utbyggeren som selger flest nye boliger på Sørlandet for tiden.

Tangen er et annet område hvor salget har vært bra. Her kommer det snart 86 nye leiligheter. 25 av 31 enheter i det første byggetrinnet er allerede solgt. Foto: Sondre Steen Holvik

Idda Park og Tangen

— De siste to månedene er det Idda Park og Tangen ytterst som har gått best. Idda Park ligger i et område hvor det ikke har vært leiligheter tilgjengelig på mange år, mens Tangen-prosjektet ligger på byens fineste tomt. Det er nok forklaringen på at disse to har gått spesielt bra, sier Aga Pedersen.

Ved Idda Park var det salgsstart for de første 34 av totalt 100 leiligheter i begynnelsen av oktober. Da Fædrelandsvennen omtalte prosjektet i slutten av november var 16 av 34 leiligheter solgt. Byggestart blir trolig i februar. Ytterst på Tangen var 25 av 31 boliger i første byggetrinn solgt på samme tidspunkt.

Les også:

Jevn økning i 2014

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror den store økningen kan være tilfeldig.

— Boligsalget gikk veldig tregt i fjor høst, etter at bankene strammet inn på finansieringen. Men allerede ved årsskiftet slapp de opp og nå låner de ut som de alltid har gjort. Salget har tatt seg opp jevnt og trutt utover 2014, så jeg vil ikke si at det har løsnet akkurat nå, sier Senneset.

Sørlandet har lenge hatt en lavere salgstakt enn andre regioner. Nyboligsalget de siste to månedene utgjør 15 prosent av det totale antallet boliger som var tilgjengelig. Østlandet hadde en salgstakt på 21 prosent i samme periode. I Nord-Norge var salgstakten 24 prosent, mens Midt-Norge og Vestlandet lå på nivå med Sørlandet i siste tomånedersperiode.

Les også:

Overproduksjon

— Kristiansand har de siste årene lagt godt til rette for nybygging. Kanskje ble det bygget for mye en stund. Den lave salgstakten de siste årene kan dermed skyldes en midlertidig overproduksjon. Den høye salgstakten i Nord-Norge skyldes hovedsakelig at det nå har blitt bygget mye nytt i Tromsø, hvor det har vært boligmangel, sier Senneset.

I statistikken til Econ nye boliger var det 1174 usolgte boliger i Agder i desember. Ved samme måletidspunkt i oktober var antallet 1134. I august var det 1002 usolgte boliger i markedet. At beholdningen av usolgte boliger har økt, til tross for høyere salg, skyldes at det har blitt lagt ut mange nye boligprosjekter for salg, skriver Econ i rapporten.

6,6 prosent prisøkning

124 av boligene som er solgt på Sørlandet de siste to månedene ligger i Kristiansand. 29 ligger andre steder i Vest-Agder, mens det er solgt 55 boliger i Aust-Agder. Hittil i år er det solgt til sammen 741 nye hus og leiligheter i Agder.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for nye boliger på Sørlandet var i desember 38.800 kroner. Det er 6,6 prosent høyere enn samme periode i fjor og 1,6 prosent høyere enn i forrige tomånedersperiode. Prisen var høyest i Kristiansand Vest, med 48.100 kroner. Vest-Agder uten Kristiansand lå lavest, med 33.700 kroner.