I sommer leverte Roger Berntsen fra Kristiansand oppbud for sitt livsverk, teknologiselskapet Promatica. Selskapet står bak dataprogrammet Anyplan, et populært planleggingsverktøy som blir brukt i mange bransjer. Blant de store kundene er National Oilwell Varco. De er nå en av kreditorene og har over 1 millioner kroner til gode.

Da bostyrer lagde sin midlertidige innberetning var kravene mot selskapet på til sammen 35 millioner kroner. Senere har kravene økt noe.

Største kreditor er Innovasjon Norge som har 11 millioner kroner til gode. Litago AS, som er eid av familien Lootz Benestad, har lånt selskapet 6,5 millioner kroner. Sparebanken Sør har innvilget en kassakreditt på 4,9 millioner som ikke er gjort opp. I tillegg har disse kreditorene millionbeløp til gode: Promatica Partners DA (2,9 millioner), Harald Nilssen (1,457 millioner), Ragnar Lilleeng Tenvik AS (1,394 millioner) og Tom Fronth Mathisen (2,97 millioner).

Les også:

Singaporedatter

Roger Berntsen stiftet bedriften for 27 år siden. De siste tre årene med tilgjengelig regnskap ga et underskudd på 7,7 millioner kroner.

Da bostyreren gikk gjennom tallene hos Promatica fant de ut at et heleid datterselskap i Singapore skyldte morselskapet 56 millioner kroner.

— Boet har reist spørsmål om realiteten i dette, skriver bostyrer Erik Eriksen i den midlertidige innberetningen til Kristiansand Tingrett. Senere i rapporten peker han på at realiteten i kundeforholdet synes tvilsomt.

— Hele Promaticas balanse har de siste årene vært fordringen til datterselskapet i Singapore, et krav de neppe kunne forvente å få gjort opp. Det er et postkasseselskap der verdien er rettighetene til Anyplan. Det er ikke noe ulovlig i selskapsformen, men selskapet har ikke vært i nærheten av å kunne oppfylle sine forpliktelser til sitt norske morselskap, sier Erik Eriksen til Fædrelandsvennen.

Full åpenhet

Selskapet i Singapore skal ha blitt opprettet for å oppnå best mulig vern for programvarerettighetene. I tillegg skal det ha vært gunstig for driften av et datterselskap i Vietnam. Ifølge Roger Berntsen har dette skjedd i full åpenhet og i forståelse med Innovasjon Norge.

Ifølge bostyrer har alle utviklingskostnadene blitt tatt av Promatica AS i Norge, som igjen har sendt regningen videre til Singapore. Oppgjør skulle etter avtalen skje ved Promatica AS avregnet sine krav i inntekter fra lisenser og salg av programvare.

I stedet for å få tilbakebetalt fra Singapore har gjelden økt. Ved regnskapsårets slutt i 2012 var kravet på 41 millioner kroner. 30. april 2014 var beløpet steget til 56,3 millioner kroner.

— Dette er en stor og komplisert konkurs, sier Erik Eriksen.

Kjøpt tilbake

Etter konkursen har tidligere eier Roger Berntsen fått med seg en gruppe på å kjøpe ut rettighetene til Anyplan og andre eiendeler fra konkursboet for 1,050 millioner kroner.

— Verdien er teknologien, som man må ha kunnskap for å dra nytte av. Dermed var det ikke andre kjøpere, sier Eriksen.

- Finnes ikke noe ulovlig

Roger Berntsen sier at de håper å drive IT-verktøyet Anyplan videre etter konkursen

— Vi har kjøpt innholdet ut av boet og vil drive videre. Dermed skal bedriftene som bruker Anyplan få servicen de trenger, sier Roger Berntsen. Han har gjort om Xymphonic Systems til hovedselskap, og håper å utvikle det videre.

Berntsen sier det ikke har foregått noe skjult i Promatica.

— Alle som har vært med og investert har gjort det med åpne øyne, sier Berntsen om kreditorene.

Han sier at han ikke frykter at bostyrer skal finne noe ulovlig rundt driften eller konkursen, heller ikke når det gjelder Singapore-selskapet.

— Dette er gjort i full åpenhet for å være en støtte for vår virksomhet i Vietnam. Singapore har sterke opphavsrettigheter, men er slett ikke noe skatteparadis, sier Berntsen, og legger til:

— Det finnes ikke noen penger igjen i systemet. Vi har kjempet for å ta steget ut i verden men har ikke lyktes. Årsaken til det er at det ikke finnes risikokapital å oppdrive.