Steffen Stenersen - kommentar.jpg

Ingenting hittil i VM har blitt debattert så heftig som filming, om man ser bort fra en uruguayaner med en upåklagelig appetitt.

Senest ble nederlenderen Arjen Robben slaktet for filmingen i kampen mot Mexico.

Men hvorfor skal man ikke filme? Hvorfor skal man ikke benytte seg av sjansen til å lure dommeren til å idømme et straffespark som potensielt kan sende landet ditt videre i VM?

«Rutinert» trøyeholding når spiller er på vei gjennom på kontring blir hyllet. Men med en gang Robben kaster seg når Rafael Marquez urutinert stikker fram foten inne i feltet: Juks og fanteri.

Er det ikke direkte tjenesteforsømmelse ikke å falle når du har mulighet til det?

For én ting er sikkert: Du får ikke straffe om du står på beina. Uansett hvor mye du blir holdt, taklet eller bitt.

Tre argument går ofte igjen mot filming:

Argument 1: De er rollemodeller for barn og unge.

Greit nok det. Alle andre dager i året kan de godt være forbilder. Nå er de i Brasil for å vinne fotballkamper, og slå motstanderen — koste hva det koste vil. VM er en sjanse få forunt, og da setter man alle kluter til for å vinne hver bidige kamp.

Argument 2: «Skjønner de ikke hvor dumme de ser ut? Skjønner de ikke at de blir filmet?»

Du skal ikke se bort i fra at Arjen Robben skjønte ganske tidlig før kampen mot Mexico at det ville være minimum ett kamera på stadion denne kvelden. Men er det kameraene de skal lure? Skal de lure meg og deg som sitter foran tv-skjermen? Niks. De skal lure mannen med fløyta, eventuelt de to på sidelinja med flagg. Om det ser dumt ut, får så være. Straffen blir idømt, straffen går i målet, og laget vinner kampen. Det er alt som betyr noe.

Argument 3: Det er juks, og en skam for spillet.

Enig. Det er juks. Men det handler om å vinne. Så lenge det er en dommer som bestemmer gjelder det å komme unna med det man kan for å vinne kampen (uten å skade noen, jeg er jo ikke helt uten moral heller.)

Hadde jeg vært trener for et lag i VM hadde jeg blitt eitrende forbannet om en spiller på laget mitt ikke hadde falt for sjansen til å få et straffespark.

Men så er ikke jeg trener for et lag i VM. Heldigvis.