— Først og fremst er vi veldig glade, for det betyr at hvis ikke saken blir anket, så får vi vår professor tilbake, sier UiA-rektor Torunn Lauvdal til Fædrelandsvennen.

Utvisningsvedtaket ble fattet av Justis- og beredskapsdepartementet 12. januar 2015. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mente forskerne, en 39 år gammel professor og en 29 år gammel doktorgradsstipendiat, var en fare for nasjonal sikkerhet.

De to gikk til sak mot staten for å få vedtaket kjent ugyldig. De har hele tiden fått støtte av Universitetet i Agder (UiA).

- Ikke overrasket

Grunnlaget for utvisningen var at de to forskerne skulle ha deltatt i utviklingen av avanserte kinesiske våpen. Nå er Oslo tingrett kommet til at utvisningsvedtaket var ugyldig

Retten mener det ikke er bevist at professoren har gitt fra seg kunnskap fra Norge som det kinesiske militæret har dratt fordel av. Det avvises også at han utgjør en framtidig trussel mot offentlig sikkerhet.

— Vi var veldig overrasket over saken, og slik sett er vi ikke veldig overrasket over resultatet, sier Lauvdal.

Den iranskfødte 39-åringen er tysk statsborger og oppholder seg der. Da han ble utvist hadde han bodd og jobbet i Grimstad i sju år.

- Et angrep på fri forskning

— Jeg har fått melding fra ham i dag om at han er jublende glad. Han uttrykker et sterkt ønske om å komme tilbake til universitet, sier advokat Arild Humlen til Fædrelandsvennen.

Han mener dommen er tydelig:

— Dette er utvilsomt et angrep på den frie forskningen, som retten årvåkent har sagt at man ikke kan akseptere, sier Humlen.

— Retten er helt enig med oss i at bevisgrunnlaget svikter fullstendig for Justisdepartementet. Det er ganske oppsiktsvekkende siden dette er en avgjørelse som er signert av justisministeren, sier advokaten.

- Utvikling av atomvåpen

PST viste til at professoren har bidratt til kinesiske artikler om «hypersonisk luftfart», som dreier seg om hastigheter over fem ganger raskere enn lydens hastighet.

Ved dette skulle han ha hjulpet Kina med å utvikle teknologi som kan brukes i produksjon av høyhastighetsmissiler utstyrt med kjernefysiske stridshoder.

29-åringen fra Kina hadde professoren som veileder på UiA.

I dommen mener Oslo tingrett at 29-åringen ikke har egen kunnskap som kan være av interesse for kinesiske forskere og som kan brukes militært i Kina. Retten mener heller ikke det er fare for at han kan gi kineserne kunnskap som professoren måtte ha om «hypersonisk luftfart».

- Andre motiver?

— Min klient er selvsagt lettet og glad over det resultatet som Oslo tingrett har kommet frem til, sier kineserens advokat Nils Anders Grønås.

Han mener dommer er svært viktig for 29-åringen som risikerte å bli utestengt fra hele Schengenområdet.

— Har du gjort det noen tanker om det kan ligge andre motiver bak vedtaket?

— Det er klart at tanken har streifet meg flere ganger underveis i saken, idet grunnlaget for utvisningsvedtaket synes å være tynt fundert, sier Grønås.

— Kombinert med at min klient ble utvist 14 dager før hans oppholdstillatelse ville ha gått ut, samtidig som PST kom med sin åpne trusselvurdering for 2015, hvor Kina var omtalt som et av flere land det var grunn til bekymring i forhold til kunnskapsoverføring i strid med eksportkontrollregelverket, kan det i hvert fall gi grobunn for noen refleksjoner rundt problemstillingen, sier advokaten.

29-åringen er utdannet ved Harbin Institute of Technology i Kina. I desember 2011 søkte han om oppholdstillatelse i Norge, for å ta doktorgraden sin ved instituttet for ingeniørvitenskap ved UiA. Søknaden ble innvilget og 29-åringen fikk opphold til 31. januar 2015. Ingrid Skog Hauge hos regjeringsadvokaten hadde onsdag formiddag ikke lest dommene godt nok til å kommentere saken. Det er ikke klart om staten vil anke.