MANDAL: Den superpopulære duoen Marcus & Martinus fra Trondheim venter å trekke minst 10.000 mennesker på åpningsdagen av årets Skalldyrfestival.

Konserten er satt opp så tidlig som klokka halv sju, noe som kan skape problemer på veiene.

LES OGSÅ: En festival som går i pluss

— Vi håper folk beregner god tid og kommer så tidlig som mulig. Dersom folk fra Kvinesdal eller steder et stykke utenfor Mandal tenker å kjøre etter jobb, frykter jeg at de blir stående i kø under selve konserten. Det er den største frykten vi har nå, sier skalldyrgeneral Jallis Eriksen.

Snart utsolgt

Tidligere har man fått tilgang til konsertene gjennom festivalpasset. Til Marcus & Martinus krever festivalen en egen plassbillett til 20 kroner stykket.

De populære tvillingene Marcus og Martinus var headlinere på Pink Party ved Sørlandssenteret i juni. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er for å vite hvor mange mennesker som kommer. Til nå har vi solgt 7000 billetter. Jeg er rimelig sikker på at konserten vil bli utsolgt før torsdag, så jeg tror ikke man kan forvente å kjøpe billett ved inngangene, sier Eriksen.

Ylvis trakk 12.000 mennesker på konsert i Mandal sentrum i 2015. Foto: Espen Sand

Ylvis trakk i fjor 12.000 publikummere, og mye tyder på at folkehavet blir minst like stort på torsdag.— Vi har gått ut med plass til 10.000 tilskuere, men konsertplassen er godkjent for litt mer enn det, sier skalldyrgeneralen, som oppfordrer foreldre til å se godt etter barna.

- Godt forberedt

Selskapet IMandal, som består av seks lokale ildsjeler, står som arrangør av festivalen i Mandal. På åpningsdagen er det tatt en rekke sikkerhetshensyn ut over en ordinær festivalkonsert.

40 billettører, 30 vektere, 10-12 politimenn, 35 profesjonelt ansatte til å dirigere biler fra E 39, brannvesenet i Mandal, legeteam på festivalområdet, 50 innleide vakter fra Mandalskameratene og folk fra sanitetsselskapet NSS deltar i sikkerhetsarbeidet.

LES OGSÅ: Skalldyrsuksess i 2015

Ekstra parkering: Arrangøren har satt opp ti ekstra parkeringssteder under festivalen. Bankeveien, like utenfor sentrum, er en av dem. Foto: Espen Sand

— Vi skal være godt forberedt på ulike scenarioer, mener skalldyrgeneralen.

Til konserten er det opprettet ti parkeringsplasser i området rundt Mandal sentrum. Det gir 1500 ekstra gratis parkeringsplasser, i tillegg til de 920 avgiftsbelagte plassene som er i sentrum fra før.

Marcus & Martinus kommer ned hit i privatfly, spiller hos oss og drar rett tilbake til Trondheim, for å rekke fotballskolen til Rosenborg

Barn under 15 år kommer inn gratis på festivalen, men man må være fylt 12 år for å kunne gå på konserten uten foresatte.

Festivalens bookingssjef, Kjell Ivar Løvslett, sier Marcus & Martinus ble større enn de trodde da de booket duoen.

- Landets beste liveband

— Vi hadde aldri trodd at populariteten skulle bli så stor da vi gjorde bookingen. Vi var nødt til å flytte konserten til stedet hvor Ylvis spilte i fjor. Marcus & Martinus kommer ned hit i privatfly, spiller hos oss og drar rett tilbake til Trondheim, for å rekke fotballskolen til Rosenborg, forteller Løvslett, som ser spesielt fram til Violet Road.

— Det er etter min mening Norges beste liveband, sier Løvslett.

Kjell Ivar Løvslett (t.v), bookingssjef for Skalldyrfestivalen, sier underholdningsbudsjettet er økt med 50 prosent i 2016. Til høyre står skalldyrgeneral Jallis Eriksen. Foto: Espen Sand

Skalldyrfestivalen arrangeres for 28. gang denne uken. I fjor ble det rekordbesøk med hele 60.000 besøkende, og arrangøren meldte om gode plusstall.

Fra to til fem scener

I år har arrangøren sprengt underholdningsbudsjettet, og økt med 50 prosent fra 2015. > Fra rundkjøring til rundkjøring blir det en matgate med alle delikatesser fra havet

— Hovedsakelig skyldes det at vi har gått fra å drifte to scener til å drifte fem scener denne gangen. Vi hadde et ønske om at det skal skje mer på dagtid fram til konsertene på kvelden, sier Løvslett.

Skalldyrfestivalen handler ikke bare om musikk, men også om mat - fra havet.

LES OGSÅ: Lokket Ylvis til Mandal

— Fra rundkjøring til rundkjøring blir det en matgate med alle delikatesser fra havet. Et kokketeam vil også dukke opp forskjellige steder i byen og totalt blir det delt ut 4000 smaksprøver av forskjellige retter, Jallis Eriksen.