Lørdag kveld ble roeren Stein Hoff reddet fra robåten sin da han traff på et voldsomt uvær midt ute på Atlanterhavet. På roturen fra USA over til England ble han møtt av en storm på styrke elleve, som betegnes som meget sjelden, og som følges av store ødeleggelser.

På sin Facebook-side skriver Hoff om dramatiske timer ute på havet.

— Jeg var ikke i stand til å manøvrere båten. Alle mine fire årer var ødelagt, roret var ødelagt, og havet var veldig stort og røft, skriver Hoff.

Fryktet for livet

Han anslår at båten gjorde minst ti rundkast i de voldsomme bølgene. Klokken 10 på formiddagen bestemte Hoff seg for å avbryte roprosjektet, og aktiverte nødpeilesenderen.

— Å se og høre at båtutstyret mitt ble ødelagt rundt meg, samtidig som jeg lurte på hvor lenge skroget ville holde, var en nær døden-opplevelse. To ganger var jeg praktisk talt opp-ned i mer enn ett minutt, med den ulende vinden rundt meg. Jeg lurte på om jeg noen gang kunne få båten på rett kjøl, og om jeg kom til å overleve, skriver den erfarne roeren.

Jeg lurte på om jeg noen gang kunne få båten på rett kjøl, og om jeg kom til å overleve.

Stein Hoff

Her ror Stein Hoff ut fra Manhattan, passerer Frihetsgudinnen og setter kursen for Europa. Foto: Elisabeth Hoff

Vanskelig aksjon

Redningen ble det kanadiske skipet Ludolf Oldendorff, som befant seg 33 nautiske mil, altså i overkant av 60 kilometer, unna. Skipet snudde 105 grader etter å ha mottatt nødmeldingen via den britiske kystvakten, og nådde fram til Hoff klokka 19.30 norsk tid.

— Deretter fulgte en svært vanskelig redningsoperasjon. Den kraftige motvinden gjorde det vanskelig for dem å komme nær meg, skriver Hoff.

Redningsmannskapene på Ludolf Oldendorff brukte en såkalt linekaster for å nå fram til Hoff. Etter flere forsøk klarte de å skyte tauet ned på båten, og Hoff festet tauet til den ene stenderen. Dermed kunne han sende opp sine viktigste eiendeler til mannskapet som befant seg om bord på det kanadiske skipet, 18 meter over hodet hans. Deretter begynte Hoff å klatre opp taustigen som var sendt ned til ham.

— Jeg ble fort sliten i armene, og overlevelsesdrakten min hadde bare sokker, og ingen sko. Jeg ropte at jeg bare måtte bli dratt opp, forteller Hoff til sine følgere på Facebook.

Jeg har gått fra helvete til himmelen i løpet av et par timer. Det føles som at jeg ble født på ny i går.

Stein Hoff

Arkivfoto: Fædrelandsvennen møtte ekteparet Stein og Diana Hoff i 2014, da de var fremme i Kristiansand etter å ha seilet over Atlanterhavet. Foto: Jørgen Steffensen

Fra helvete til himmel

Det hele gikk sakte, og jobben med å heise Hoff om bord var krevende. Hoff ble dunket inn i skipets skrog, og ved en anledning gikk han helt under vann. Hoff skriver at situasjonen var skremmende, men at han slapp unna kun med blåmerker.

— Da jeg ble tatt opp på dekk, var jeg en ekstremt lykkelig mann. Jeg har gått fra helvete til himmelen i løpet av et par timer. Det føles som at jeg ble født på ny i går, skriver Hoff.

Han forteller om stor gjestfrihet om bord på skipet. Hoff fikk tørre klær, mat og en komfortabel lugar, og kan konstatere at utstyret han hadde med seg fra sin båt, Fox II, er uskadet. Lørdag var det 84 dager siden Hoff startet den strabasiøse ferden over Atlanterhavet, og han hadde rukket å ro tre fjerdedeler av turen da stormen inntraff. Han skriver på sin Facebook-side at han ikke angrer på at han startet den krevende turen.

— Å komme trygt om bord på Ludolf Oldendorff kommer alltid til å være et stort høydepunkt i livet mitt. Av hele mitt hjerte vil jeg takke alle - kystvakten, ledere, eiere og mannskapet på skipet - for at jeg er i live, skriver Hoff.