Da jeg besøkte redningsskøyten møtte jeg et fantastisk mannskap som fortalte sterke historier fra sjøens grusomme hendelser. Regjeringen har nå signalisert at vi forlenger redningsarbeidet med ytterligere 6 måneder, slik at våre helter kan fortsette å redde menneskeliv i Middelhavet. Mannskapet spurte meg om jeg ville se hvordan de jobber, noe sjefen i Redningsselskapet bekrefter overfor VG. Jeg synes det hadde vært uforskammet å takke nei til et slikt spørsmål, og hadde gleden av å bli vist hvordan mannskapet jobber for å redde liv.

Utfordring fra mannskapet

Dette var hverken et stunt eller rettet mot pressen. Det var en utfordring fra mannskapet, som har utfordret flere politikere til å gjøre det samme. Jeg understreket med en gang jeg kom opp fra vannet at dette ikke kunne sammenlignes med den grusomme situasjonen mange båtflyktninger opplever. Jeg er stolt av at Norge bidrar sterkt i dette arbeidet. Det er uheldig at denne saken ble rettet mot meg, fremfor den fantastiske innsatsen mannskapet på båten gjør.

Plikt for å informere

Samtidig beskyldes jeg for en «knallhard og iskald retorikk» i samme lederartikkel. Det er noe jeg ikke kjenner meg igjen i, og som innvandrings— og integreringsminister har man en plikt for å informere om det som foregår på dette feltet. Jeg mener vi er tjent med en ærlig debatt i Norge og ikke en debatt hvor utfordringer feies under teppet. Dette har de forsøkt i Sverige, som bare i fjor fikk 160.000 asylsøkere og som har alvorlige utfordringer knyttet til integrering, som norske medier også har omtalt den siste tiden. Vi vil ikke komme i svenskenes situasjon, og derfor skal vi ha en ærlig debatt om disse spørsmålene i Norge.

Les også:

Midt oppe i det hele er det synd at fokuset ikke har kommet på mannskapet som er våre helter og har reddet flere tusen liv. Det er synd at fokuset ikke kom på at vi forlenger redningsoperasjonen med 6 måneder og bevilger 10 millioner kroner så Redningsselskapet kan trene opp flere der nede i livreddende arbeid.