Den selvutnevnte sjeiken Man Haron Monis var godt kjent for australsk politi og sikkerhetsorganisasjoner før han tok 17 gisler på kafeen mandag morgen lokal tid.

50-årige Monis, som hadde både en voldelig og ekstremistisk fortid, var på dette tidspunktet løslatt mot kausjon. Han ble drept da politiet stormet kafeen.

— Vi var bekymret for at denne mannen fikk kausjon fra første øyeblikk, sier politidirektør Andrew Scipione til journalister onsdag. Han legger til at politiet hadde bedt om at domstolen nektet Monis å bli løslatt mot kausjon.

I fjor ble Monis siktet for medvirkning til drap på sin kone, som ble satt fyr på etter å ha blitt knivstukket i leiligheten deres. I år ble han også siktet for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner ble tatt ut i oktober.

I november postet gjerningsmannen en beskjed på arabisk på sin nettside hvor han lovet troskap til «muslimenes kalif», noe enkelte mener kan være en henvisning til ekstremistgruppen Den islamske staten. (©NTB)