Justisminister Anders Anundsen har lagt frem en stortingsmelding om behovet for flere fengselsplasser. Han beskriver situasjonen som prekær.

Enkelte fengsler som i dag benyttes som høysikkerhetsfengseler, består av teglsteinsmurer som enkelt kan plukkes fra hverandre for hånd, skriver Aftenposten.

Mandag sist uke begynte en straffesak i Oslo tingrett der tre menn er tiltalt for å ha smuglet inn over ni kilo heroin til Norge over riksgrensen ved Svinesund.

Én mangler på tiltalebenken

Men det er bare tre av dem som sitter på tiltalebenken. Albaneren som regnes for å være hovedmannen i mottaksapparatet her i Norge, er nemlig søkk borte. Det har han vært siden 14. oktober, da han rømte fra varetekt.

30-åringen satt i varetekt i Hamar fengsel, en teglsteinsbygning som ble reist for ganske nøyaktig 150 år siden. Fugene mellom mursteinene er så porøse at de lar seg pirke ut med fingrene. Og når det først er mulig å få tak på en av mursteiene, er det ganske lett rett og slett å trekke dem rett ut av veggen.

Enkel flukt

30-åringen brukte en vanlig smørkniv. I løpet av noen få timer hadde den heroinsiktede varetektsfangen rivd ned såpass mye av fengselsveggen at han kunne åle seg igjennom veggen og rett ut i friluft. Der klatret han enkelt over gjerdet og ut i frihet. Borte vekk, og det har han vært siden.

— Han er internasjonalt etterlyst. Vi aner ikke hvor han er, sier statsadvokat Trude Antonsen.

Heroin i batterikassen

I rettssal 227 i Oslo tingrett sitter det derfor tre tiltalte menn i stedet for fire. Én av dem er en 56 år gammel trailersjåfør som kom over riksgrensen med et tyskregistrert vogntog i desember 2012. I en blyisolert batterikasse var det skjult 9,05 kilo heroin.

På Mosseveien i Oslo sto de tre albanerne. Ifølge tiltalebeslutningen ventet de på vogntoget for å ta imot narkotikaen da de ble pågrepet.

Vellykket narkoaksjon

Fire albanske menn ble tatt i det som ble ansatt som en vellykket narkoaksjon i samarbeid mellom politi og tollvesen. De fire albanerne ble fremstilt for varetektsfengsling og plassert slik at de ikke skulle få mulighet til å kommunisere og samordne forklaringene sine.

To ble satt i Oslo fengsel, én i Ringerike fengsel og den siste i Hamar fengsel.

Høy sikkerhet

— Norsk fengselsvesen opererer med to graderinger av fengslene, høy sikkerhet og lav sikkerhet. Hamar fengsel anses som et høysikkerhetsfengsel sammen med moderne institusjoner som Ullersmo, Halden og Ringerike. Men det er selvsagt stor forskjell på et moderne fengsel med flere soner og sikkerhetstiltak, og vårt her i Hamar fra 1864, sier fengselsleder Jan Korsvold.

Natt til 14. oktober gravde 30-åringen seg ut. Rømningen ble ikke oppdaget før morgeninspeksjonen. Det som møtte fengselets ansatte, var en tom celle og et hull i veggen.

- Ikke bra

— Det var ikke bra. Jobben vår er å holde folk på riktig side av muren. Men det er samtidig en vekker, slike hendelser tas alltd svært alvorlig og går helt til topps. Vi har innført ytterligere sikkerhetstiltak for å hindre rømninger, men vi kan jo aldri garantere noe som helst, sier Korsvold.

Flere har gravd seg ut

Det var bare fire år siden en annen albansk innsatt rømte fra Hamar fengsel. Også han gravde seg ut igjennomm veggen. Forskjellen er at han brukte en kleshenger.

I mellomtiden var det en tilsvarende rømning på Gjøvik fengsel, som også er en tilsvarende bygning. Også da var det en albansk innsatt. Også han gravde seg ut, men i stedet for å benytte en smørkniv eller en kleshenger, brukte han deler fra en stol.

I tillegg er det flere andre eksempler der innsatte rett og slett har klatret over gjerdet og løpt i frihet.

Advokat Øystein Storrvik er forsvarer for tiltalte som brukte smørkniv for å grave seg ut.

- Han hadde en lett rømning, ja. Ingen tvil om det, sier han.

Storrvik har ingen kontakt med 30-åringen, og har heller ingen konkrete opplysninger om hvor han oppholder seg.

- Jeg har jo mine antagelser, han kom i hvert fall ikke tilbake til rettssaken, sier han.