STAVANGER: Kronprinsparets reise til USA planlegges for perioden 5. til 9. mai. Ifølgekongehuset.noskal kronprinsparet være i Houston fra 5. til 7. mai i anledning verdens største og viktigste oljemesse, OTC2013, Offshore Technology Conference. Den norske standen her har 40-årsjubileum i år .

– Dette er en stor og viktig arena for norsk olje— og gassindustri, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen til NTB.

Representanter for regjeringen og norsk næringsliv vil delta i programmet både i San Francisco og Houston. Statoil har sitt hovedkontor i Nord-Amerika i Houston, og byen er vennskapsby med oljehovedstaden i Norge, Stavanger.

Tidligere har også kong Harald besøkt denne oljemessa, opplyser Utenriksdepartementet.

Fra Texas skal de kongelige videre vestover til California og besøke San Francisco-området fra 7. til 9. mai. Kronprinsen er godt kjent i dette området etter at han fra høsten 1996 til våren 1999 studerte ved University of California i Berkeley. Etter å ha tatt Bachelor of Arts i statsvitenskap, gjennomførte kronprins Haakon i juni 1999 en lang offisiell rundreise til «det norske Amerika». Samme sommer traff han Mette-Marit Tjessem Høiby på Quart-festivalen i Kristiansand.

Nå får han altså muligheten til å ta med seg kronprinsessen på besøk til gamle – og nye – trakter.

Programmet i San Francisco er ikke fastlagt ennå, men utarbeides i samarbeid mellom UD og ambassaden i USA. Norsk næringsliv er i søkelyset under hele reisen, og i San Francisco er det mange norske teknologibedrifter.

Per i dag er det ikke lagt opp til noen privat dag på egen hånd for kronprinsparet, men et besøk til den norske sjømannskirken er nok ikke utenkelig.