I øsende regnvær ble 465 nye, identifiserte ofre begravd på gravlunden. Blant dem som endelig fikk en grav med navn, var en gutt på 13 år og en 74 år gammel kvinne, begge ofre for bosnisk-serbiske styrkers utryddelseskampanje. I alt er nå 3.100 Srebrenica-ofre gravlagt. Serbiske styrker drepte systematisk rundt 8.000 bosniske muslimer, de aller fleste gutter og menn, i dagene og ukene etter innmarsjen i byen, som offisielt var en FN-beskyttet sone. Massakren er den verste i Europa siden andre verdenskrig og karakterisert som folkemord av begge FN-domstoler som har behandlet spørsmålet.

Sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), Carla del Ponte, deltok i minnemarkeringen. Hun krevde på nytt at de to hovedtiltalte for massakren, Radovan Karadzic og Ratko Mladic, må arresteres og bringes for retten i Haag. Begge antas å befinne seg i Serbia.

Bosnisk-muslimske innbyggere i Srebrenica som har vendt tilbake etter krigen, har gjennomført en langvarig protest med krav om at Srebrenica må underlegges de sentrale myndighetene i landet. I dag er Srebrenica underlagt den serbiske delrepublikken Republika Srpska, som ble opprettet av de samme som sto i spissen for Srebrenica-massakren. (©NTB)